Oranjepijp 1748, vivat de jonge erfprins


In 1748 wordt Willem V geboren. Zijn ouders zijn Willem IV en Anna van Hannover. Zijn zusje Carolina is dan al vijf jaar oud. Ter ere van de geboorte van deze jonge troonopvolger komen er verschillende pijpen op de markt, dit is er één van.


Fragment van een kort model ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1748-1750. Hielmerk 73 gekroond.

De linkerzijde, met daarop een afbeelding van Willem V als kind, is op het fragment van deze pijp afwezig. Wat rest is nog een klein stukje van de tekstband die om de voorstelling heen loopt, hierop staat: ..INS GRAAF VA.. Op basis hiervan is deze zijde te determineren. Er heeft voluit gestaan: VIVAT DE JONGE ERFPRINS GRAAF VAN BUREN.

 

Op de rechterzijde, de kant die nog aanwezig is,  staat het wapen van Willem V. Het wordt gekroond met een bladerkroon en omringd door twee gekruiste Oranjetakken. Het schild bestaat uit vier kwartieren en een hartschild. Linksboven staat een staande leeuw tussen blokjes, dit is het wapen van Nassau. Rechtsboven staat nog een staande leeuw, die niet vooruit kijkt, maar naar de kijker. Rechtsonder staat een dubbele liggende leeuw en linksonder een rood vlak met een witte horizontale balk (het rode vlak is hier gearceerd, bij gebrek aan kleur). Het wapenschild in het midden is het stadswapen van Buren en de persoonlijke toevoeging aan het Oranjeschild van Willem V.

 

Op de linkerzijde van de hiel van de pijp staat het wapen van Gouda. Het aanwezige fragment steel is nog geen centimeter lang, maar is geheel geschubd. Deze schubben lopen tot aan de steelaanzet.


De pijp is gemerkt op de hiel met 73 gekroond, gezet door Arij van Houten (Lit. 2).


Fragment van een kort model ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1748-1750. Hielmerk onbekend.

De linkerzijde, met daarop een afbeelding van Willem V als kind, is op het fragment van deze pijp afwezig. Wat rest is nog een klein stukje van de prins, met als herkenbaar detail een hand met een oranjetak. Ook is er een deel over van de tekstband die om de voorstelling heen loopt, hierop staat: ..GE:ERF:PRINS. Er heeft voluit gestaan: DE JONGE ERFPRINS.

 

Op de rechterzijde, de kant die voor het grootste deel aanwezig is,  staat het wapen van Willem V. Het wordt gekroond met een bladerkroon en omringd door twee gekruiste Oranjetakken. De voorstelling is minder goed gegraveerd dan de eerste pijp.