Het overlijden van Anna van Hannover


In 1751 overlijdt Willem IV, eerder nog zo bejubeld op de pijpen uit de periode 1740-1750. Er wordt naar aanleiding van zijn dood een speciale pijp uitgebracht, met daarop een aantal elementen die met de dood en zijn dood te maken hebben. In het boek Vorstelijke pijpen van Don Duco, uit 1992, staat de pijp beschreven. Deze pijp is gemerkt op de hiel met D, dan gezet door Jan van Leeuwen. Op het tekstlint over de voorstelling staat: 'W:C:H:FRISO PRINS V. ORANI GESTOR: OCT: 22 INT. JAAR 1751'.

Ik herhaal dit hier omdat de mal van deze pijp is hergebruikt voor de herdenking van de dood van zijn vrouw, Anna van Hannover, in 1759. De mal van de pijp is amper aangepast, het grootste en misschien wel enige verschil zit in de tekst op dit bovenste tekstlint. Daar staat nu: 'OP D DOOT VAN ANNA PRINCES V. ORANIE GEST IANUARI 12 1759'.

 

Elementen op deze pijp:

Naar de roker toe staat een burcht-achtige versiering die geheel is bewerkt met kleine schubben. Aansluitend erboven staat een keizerskroon, in het versierde vlak staat het wapen van Willem IV. Onder de versiering ligt een voorraad verzameld wapentuig, met onderin een oorlogsdrum met erachter speren en zwaarden. Links en rechts hiervan staan twee rechthoekige sokkels, met in de linker sokkel de buste van Willem IV en in de rechter sokkel een doodshoofd met twee knekels eronder. Op deze sokkels zitten twee engelen, de linker houdt een doodshoofd op en een zeis vast, de rechter houdt een zandloper op en een zeis vast. De seizen sluiten mooi aan op het versieringselement naar de roker. Onder de voorstelling loopt een klein tekstlint met daarop: MEMENTO MORI. Links, boven en rechts van de voorstelling loopt een lang tekstlint met daarop de eerder vermeldde tekst.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1760. De voorstelling en tekst zijn zoals hierboven beschreven. Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda. De hiel is gemerkt met 9 gekroond, die dan wordt gezet door Maria van der Velde tot 1760 (Lit. 2).