Spanje


Op deze pijpen staat het wapen van Spanje in al zijn glorie afgebeeld. En het is een complex wapen. Alsof dat nog niet genoeg is zijn de wapens van de zeven provinciën er omheen gegraveerd.

Het wapen van Spanje zoals het werd gebruikt in de 18e eeuw. De details zijn op de pijpenkop min of meer gelijk en soms anders weergegeven. Om het wapen hangt de keten van de orde van het gulden vlies.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. De pijpenkop is helaas beschadigd, waardoor de hiel met makersidentificatie ontbreekt. Ook is het oppervlak van de pijpenkop in de bodem versleten. De pijpenkop toont naar de roker toe het wapen van Spanje. Het wapen bestaat uit een aantal verschillende vlakken die aparte wapens aanduiden, samen het wapen van Spanje. In het midden op de bovenste en onderste helft staan ook nog twee hartschilden. Boven het wapenschild staat een grote keizerskroon. Om het schild loopt de orde van het gulden vlies. Onder de orde loopt een tekstlint, op de aansluiting met de steel. Op het lint staat 'REX HISPA'. Om deze voorstelling heen, op de zijden van de pijpenkop, staan acht kleine wapenschilden onder elkaar, vier links en vier rechts. Dit zijn de wapens van de zeven provinciën met het wapen van Gouda als achtste wapen toegevoegd (rechtsonder). Boven deze wapens staat aan beide kanten een eenvoudige, drie stippige bloemknop ter afsluiting.

Ondanks de breuk, die de hiel heeft verwijderd, is zichtbaar dat de steel gedecoreerd is geweest. Gelijkaardige modellen, zoals afgebeeld op de site van het Amsterdam Pipe Museum, hebben deze decoratie niet.