Zijmerk: letters bij de spoor (of hiel), één letter


Op sommige pijpenkoppen staat geen zijmerk, maar heeft de pijpenmaker de ruimte op - of vlakbij de spoor (en soms ook hiel) gebruikt om zijn initialen op te plaatsen. Deze initialen zijn vrijwel nooit gekroond. Qua variatie komen enkele letters voor, soms in combinatie met een ster of maansikkel, dubbele letters aan één zijde van de spoor, dubbele letters aan beide zijden van de spoor en zelfs drie letters (aan één zijde van de spoor of hiel).


B

Een enkele letter B op de linkerzijde van de spoor.


D gekroond

Een enkele letter D op de linkerzijde van de spoor.

D en streep

Hoewel de streep op de tegenoverliggende zijde van de spoor bedoeld kan zijn als (niet volledig zichtbare) letter, is dat niet duidelijk genoeg en staan deze pijpen zolang bij de enkele letters. De datering ligt tussen 1720 en 1730, het productiecentrum is onbekend.


E

Een enkele letter E op de linkerzijde van de spoor.


G

Een enkele letter G op de linkerzijde van de spoor.


K

Een enkele letter K op de linkerzijde van de pijpenkop, vlak boven de spoor.


M

Een enkele letter M op de linkerzijde van de spoor.


N

Een enkele letter N op de rechterzijde van de spoor.


P

Een enkele letter P op de linkerzijde van de spoor.