Zijmerk: letters bij de spoor (of hiel), één letter


Op sommige pijpenkoppen staat geen zijmerk, maar heeft de pijpenmaker de ruimte op - of vlakbij de spoor (en soms ook hiel) gebruikt om zijn initialen op te plaatsen. Deze initialen zijn vrijwel nooit gekroond. Qua variatie komen enkele letters voor, soms in combinatie met een ster of maansikkel, dubbele letters aan één zijde van de spoor, dubbele letters aan beide zijden van de spoor en zelfs drie letters (aan één zijde van de spoor of hiel).


B

Een enkele letter B op de linkerzijde van de spoor. De datering van de pijpenkoppen ligt tussen 1730 en 1745. Het productiecentrum is onbekend.


D gekroond

Een enkele letter D op de linkerzijde van de spoor. De datering van de pijpenkoppen ligt tussen de 1715-1735. Het productiecentrum is onbekend.

D en streep

Hoewel de streep op de tegenoverliggende zijde van de spoor bedoeld kan zijn als (niet volledig zichtbare) letter, is dat niet duidelijk genoeg en staan deze pijpen zolang bij de enkele letters. De datering ligt tussen 1720 en 1730, het productiecentrum is onbekend.


E

Een enkele letter E op de linkerzijde van de spoor. De E is in spiegelbeeld geplaatst, een veelgemaakte 'spiegelfout' bij het maken van stempels. De datering van de pijpenkop ligt tussen 1730 en 1740. Het productiecentrum is onbekend.


G

Een enkele letter G op de linkerzijde van de spoor. De G is in spiegelbeeld geplaatst, een veelgemaakte 'spiegelfout' bij het maken van stempels. De datering van de pijpenkop ligt tussen 1730 en 1740. Het productiecentrum is onbekend.


K

Een enkele letter K op de linkerzijde van de pijpenkop, vlak boven de spoor.


M

Een enkele letter M op de linkerzijde van de spoor. Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1700-1710. Het productiecentrum is onbekend.


N

Een enkele letter N op de rechterzijde van de spoor. De datering van de pijpenkoppen ligt tussen 1710 en 1725. Het productiecentrum is onbekend.


P

Een enkele letter P op de linkerzijde van de spoor. De andere kant van de spoor bevat een ster of een maansikkel. De datering van de pijpenkoppen ligt tussen 1730 en 1740. Het productiecentrum is onbekend.