Zijmerk man met de ster


Het merk man met de ster is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1707 en 1781.Trechtervormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1750. De vroege versie van het zijmerk (1710-1720) is iets beter uitgewerkt en iets kleiner. De man staat vrij (zonder ondergrond) en houdt een staf met een zespuntige ster er op in zijn rechterhand. Op de spoor zijn de initialen DI toegevoegd. De latere versie van het zijmerk (1730-1735) vertoont overeenkomsten met het zijmerk trompetter als het om de mensfiguur gaat. De man staat nu op een lijnvormige ondergrond, heeft een lange jas, een hoed en een linkerhand in de zij. De voorstelling is naar links georiënteerd, waar de vroege versie nog frontaal was. Een nog iets latere versie (1740-1750) is juist weer naar rechts gericht.