Zijmerk wapen van Den Haag gekroond


Het wapen van Den Haag is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1735 en 1815. Voor zover bekend is het wapen van Den Haag als zijmerk vooral buiten Gouda gebruikt, in Gorinchem, Schoonhoven en Utrecht. Omdat het wapen van Den Haag een ooievaar is (met een slang in zijn snavel) kan het merk aangezien worden voor een merk dat tussen de fauna thuishoort, met vogels er op. Een groot aantal versies zijn daarom onder het zijmerk ooievaar samengebracht.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. Op de linkerzijde staat het wapen van Den Haag, de ooievaar, gekroond. Op de tegenoverliggende zijde staan de initialen IVT of zelfs HVT. Een maker met deze initialen is nog niet achterhaald.Fragment van een ovaalvormige pijp uit Gorinchem, periode 1750-1785. Op beide zijden staat een ooievaar met een bladerkroon erboven. De ooievaar is steeds naar links gericht. Om de ooievaars lopen lauwertakken in de vorm van stippen en streepjes. Boven de kronen staat op beide zijden IOH. Langs de malnaden staan stippen (parels).

De initialen IOH zijn van de vader en zoon Jan Ophuijzen uit Gorinchem. Samen werkten ze van 1730 tot 1815 (Lit 10).