Prinses Carolina en Karel Christiaan van Nassau-Weilburg


Op 5 maart 1760 trouwde prinses Carolina, dochter van Willem IV en Anna van Hannover, met Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Voor deze gebeurtenis verscheen een pijp, maar het laat zich er naar aanzien dat een eerder gemaakte mal de basis is. In de periode 1740-1750 verschijnt namelijk al een erg gelijkende mal ter ere van de stadhouderschap van Willem IV. Ook dit is een pijp met een dubbelportret en nagenoeg dezelfde elementen en versieringen. De mal is waarschijnlijk niet hergebruikt, eerder is het ontwerp afgekeken.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1765. Naar de roker toe staat een dubbelportret in twee aaneengeklonken cirkels. Het zijn de portretten van Karel Christiaan van Nassau-Weilburg en Carolina van Nassau. Links en rechts loopt langs de cirkels een tekstlint, met daarop als volledige tekst: 'PRINS EN PRINC VA NASS: WEILBURGH'. Boven de cirkels staat een grote keizerskroon. Links en rechts op de pijpenkop staan respectievelijk het wapen van Karel Christiaan en het wapen van prinses Carolina. De wapens zijn in basis vierkant maar worden begrensd door krullen met ronde vormen. Rond deze elementen bevinden zich versieringen, met C-voluten en bladmotieven, vlakken gevuld met schubben.

Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda, de hiel is gemerkt met leeuw in de Hollandse tuin, gezet door Frans Verzijl (Lit. 2).