Zijmerk: vis gekroond met twee initialen


Beschrijving groep pijpenkoppen algemeen: ovale, bolle pijpenkoppen uit de vierde kwart van de 18e eeuw (1775-1800).  Onbehandeld oppervlak, gebotterde bovenzijde. De persnaden zijn weggesneden of met een kamstreek weggewerkt.

Op de linker zijkant staat een vis, die op verschillende manieren wordt getekend, maar altijd naar links zwemmend. Boven de vis staat een markiezenkroon, meestal met grote fleurons. De kroon staat vaak dicht op de vis. Onder de vis zijn drie golfvormige lijnen zichtbaar, water symboliserend. Boven de kroon staan initialen, in deze categorie zijn dat er twee, die staan voor de voor- en achternaam van een pijpenmaker. Deze methode van merken werd niet in Gouda gebruikt.

 

Opvallend feit: de lettercombinaties uit de verschillende plaatsen komen bijna nooit overeen, zodat je bijna altijd de juiste plaats van herkomst kunt achterhalen. Op deze lijst staan vrijwel alle gepubliceerde lettercombinaties met de gekroonde vis.

Informatie over de merken is afkomstig uit Duco 2003 (Gouda), Van der Meulen 1992 (Gorinchem), Van Oostveen 2009 (Schoonhoven)


AM: pijpenmaker onbekend, maar waarschijnlijk uit Gouda.

Een uitgebreide beschrijving van deze ongewone pijp is te lezen via de link. 


CD: pijpenmaker uit Gorinchem.


GH: pijpenmaker uit Schoonhoven.


IH: pijpenmaker uit Schoonhoven. Deze maker gebruikt ook de letters IHD. De vissen zijn hier afgebeeld zonder golven.


IP: pijpenmaker uit Utrecht, werkzaam in de tweede helft van de 18e eeuw. Tussen de I en de P staat en dubbele punt.


IV: pijpenmaker uit Gorinchem. Van deze pijpenmaker is ook een uitvoering van een vis gekroond met lauwertakken en initialen. Normaliter komt de vis met lauwertakken niet voor met individuele initialen, wel met het woord GOUDA of tekstloos.


GS:  pijpenmaker uit Gorinchem.