Hoorn van overvloed


1719-1741Voorstelling:

1719-1735: verticaal gerichte hoorn, met de opening omlaag. Hier ligt fruit onder in de vorm van bolletjes. De afbeelding is niet heel duidelijk, omdat het lastig is de metaforische hoorn herkenbaar over te brengen op een klein vlak. Zo ziet de hoorn er wat simpel uit, als een olifantenslurf. De opening is niet (goed) zichtbaar en het voedsel wat uit de hoorn zou rollen hangt als een paar ronde tenen aan de hoorn.

1735-1741: verticaal gerichte hoorn, met de opening omhoog. Uit de opening steken vruchten en blad. De onderkant loopt in een krul naar rechts. Deze voorstelling is een stuk herkenbaarder gegraveerd en heeft wat weg van een boeket bloemen.


1690-1740

1730-1750


* De latere (tweede) versie van het merk wordt gezet met de krul van de hoorn naar beneden. Dit staat anders vermeld in de literatuur, maar ik ga er van uit dat dat een vergissing is.