Roos- en leliemerken met initialen

Gerangschikt per plaats en alfabetisch


Op het moment dat lokale pijpenmakers met elkaar gaan concurreren ontstaat differentiatie van de voorheen anonieme (roos)merken. Vanaf dit moment neemt het belang van het zetten van initialen toe.  Vanaf 1630 neemt het aantal merken met initialen dan ook snel toe en ook bij de al in gebruik zijnde merken met bijvoorbeeld rozen en lelies worden initialen om het beeldmerk geplaatst. Van die vroege generaties initiaalmerken weten we niet zo veel. Archivalische vermeldingen zijn regelmatig niet volledig of informatie ontbreekt helemaal. Door bij bodemvondsten goed te letten op de vorm van de pijpenkoppen in combinatie met de vindplaats, in verband met verspreiding, is er al een aardig beeld aanwezig, maar er is nog werk te doen.


Dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit Gouda met een gekroonde roos en een lelie boven een roos. De initialen zijn PG en DA.


Uit een verzameling uit Den Haag. Interpretatie van de initialen, voor zover leesbaar: lelie boven roos met DA, .A, BC in roos, CF, TI, WP, GS, lelie boven roos met ST twee keer.


Uit een verzameling uit Zevenhuizen. Leesbare initialen: HP, TN, DA. Opvallend is de combinatie van de roos met een lelie, in plaats van een kroon, bij de merken met DA.


Roosmerken uit de omgeving van Amsterdam. De gebruikte initialen zijn slecht leesbaar.


Uit een verzameling uit Den Haag. Interpretatie van de initialen: SA, RG, IN


Regio Amsterdam. Initialen: .H, WA


Regio Groene Hart, initialen R..


Uit Gouda, gekroonde roos met RG.


Uit het centrum van Gouda. Intialen WF en A, bij de lelie staat FI of FA.


Vindplaats onbekend. initialen CC, anders I of LC.


Vindplaats onbekend, dubbelconisch gevormde pijpenkoppen uit de periode 1625-1635. De plaats van herkomst is vormtechnisch ook verschillend. De gekroonde roosmerken zijn voorzien van de initialen II (of IN of IM), IH en RS.


Gekregen pijpenkoppen van onbekende herkomst, 1625-1635. De initialen bij de roosmerken zijn slecht leesbaar. De pijpenkoppen lijken Amsterdams.


Kleine dubbelconisch gevormde pijpenkop uit de periode 1625-1635. Op de hiel staat een gekroonde roos met hartvormige bladeren en in ieder geval een leesbare letter N. De tweede initiaal is niet leesbaar.


Dubbelconische pijpenkoppen uit de periode 1625-1635 uit het centrum van Gouda. Lelie met FA of FI, gekroonde roos met A, gekroonde roos met DA, gekroonde roos met WF.