Vrede van Aken, zeszijdig, Frankrijk


Kromkop model pijpenkop met zes vlakken, uit de periode 1748-1753. De pijp is gewijd aan de vrede van Aken.

Omdat op deze pijp alleen de Franse troon vertegenwoordigd wordt en geen tweede land, staat deze pijp doorgaans niet afgebeeld bij de lijst van 'vrede van Aken' pijpen. Maar omdat Lodewijk XV al enige tijd getrouwd is, de pijp gemaakt is ten tijde van de vrede van Aken en ook de specifieke zeskantige vorm eerder aan Vrede van Aken-pijpen is toe te schrijven, is dit wel degelijk een 'vrede van Aken' pijp. Frankrijk was ook een belangrijke deelnemer in de aan de vrede voorafgaande strijd.

 

Op het ovale oppervlak van de pijpenkop zijn zes vlakken aangebracht, met vanaf de persnaden aan elke zijde van de kop drie gelijkmatige vlakken. Boven de vlakken is nog een klein van de oorspronkelijke ovalen vorm van de pijpenkop zichtbaar. Dit vormt de ketelrand, die is gebotterd en geradeerd. De vlakken lopen tot dichtbij de steelaanzet, zodat er ruimte overblijft voor een opvullende decoratie, bestaande uit wat florale motieven en een dun gegraveerde schubvorm op de lege plekken. Naar de roker toe zijn twee cirkelvormige omlijstingen als een tekstband zichtbaar, in de lijsten staan twee portretten. Om het portret links staat LODEWX(V) boven en KVRAN(K) onder. De eindletters ontbreken door malslijtage in combinatie met de kamstreek over de persnaden. Om het portret rechts staat MARIA LESZIN boven en KONINGIN onder. De Poolse prinses Maria Leszczyńska was sinds 1725 de vrouw van Lodewijk XV, die de koning was van Frankrijk. Op de zijvlakken van de pijpenkop staan hun wapens met een bladerkroon erboven. Links staan de drie leliën van Frankrijk met daar onder het wapen van Polen-Saksen. Rechts staan het wapen van Lodewijk XV en het wapen van Maria Leszczyńska. Van de roker af staan nogmaals twee portretten. Dit zijn nogmaals Lodewijk XV en zijn vrouw. Om zijn portret staat LODEWIJK DAUPHIN en om haar portret MARIA LES DAUPHIN. Dauphin is een oude Franse eretitel. De zes vlakken worden aan de onderzijde met een halfronde boog afgesloten, met op de scheidingen een druppel als versieringselement.

Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda. Op de hiel staat het merk 46 gekroond, in deze periode in gebruik door Arij de Vos (Lit. 2).

De steel is gedecoreerd geweest. Op de steelaanzet staat een rand van acanthus bladeren, daarna volgt al de steelbreuk.