Vanaf het begin van de 18e eeuw worden gezichtspijpen gemaakt, op kleine schaal, met de pijpenkop in de vorm van een huzarenhoofd. De vorm is decoratief met figuratieve elementen. Na toepassing op het trechtervormige model pijp wordt het gezicht ook nog even voortgezet op ovaalvormige pijpen.
Trechtervormig model pijpenkop uit de periode 1700-1720. Naar de roker toe staat een mannengezicht met een brede hangsnor. Zijn haar krult op de zijden, maar verdwijnt onder de diagonale band van een hoofddeksel. De band is versierd met (Jakobs)schelpen. Aan de achterkant van de pijp loopt het krulhaar door. Boven de band staat een motief met bloemen. Aan de rechterzijde van de pijpenkop, boven de band, staan de initialen IVS. De spoor is onbewerkt.
Trechtervormig model pijpenkop uit de periode 1700-1720. De pijpenkop is op de linkerzijde gemerkt met IB gekroond, het merk van de Goudse pijpenmaker Jan Boot (Lit. 2), een pijpenmaker die vooral bekend is geworden door zijn vroege figuratieve pijpen. De pijp lijkt in grote lijnen op de pijp die hierboven is afgebeeld, maar is beter van kwaliteit. Naast de hoofdband staat links IB gekroond en rechts een duif.
Klein fragment van een gelijksoortig model.