Veel Duitse merken zijn niet origineel, maar lijken voor de verkoop zoveel mogelijk op Goudse merken. Soms gaat het letterlijk om hetzelfde merk. De kwaliteit van de gravering van de merken is wel minder goed. In combinatie met de vorm van de kop en andere typisch Duitse stijlelementen is een vondst goed te determineren.
Diverse merken, geïmporteerd en aangetroffen in Nederland.
Drie fragmenten van Duitse rondbodempijpen die in de omgeving van Den Haag zijn gevonden. Op de eerste pijp staat de W gekroond, op de andere twee een Franse lelie. In veel gevallen staat op de steel van deze rondbodem modellen de naam en de vestigingsplaats van de pijpenmaker.
Franse lelie, gevarieerd. Het merk staat doorgaans laag op de kop, naar de roker toe, van rondbodem model pijpenkoppen.
B, zonder kroon
D, zonder kroon. Nagemaakt Gouds wapen met stippen op de zijkant van de hiel
W gekroond. Op de onderste rij is een pijp te zien met een geschubde steel en afsluitende vissenbek. De pijpenkop heeft een Gouds uiterlijk en zelfs op de zijkant van de hiel moet een warrige gravering de indruk van een Gouds wapenschild wekken.
(Monogram) HD
PD
IL
Leidse sleutels gekroond. Het merk is Gouds, maar anders gegraveerd dan in Gouda. De pijp heeft daarom een vals merk en is geen exportpijp uit Gouda, maar een in Duitsland gemaakt exemplaar.
Twee rondbodem model pijpenkoppen die qua leeftijd nogal van elkaar verschillen. De eerste is vormtechnisch nog een 18e eeuws product, de tweede lijkt een laat 19e eeuws model. De gravering van beide merken doet Duits aan. Het zijn eenvoudig uitgestoken merken. De eerste pijp plagieert het merk scheepje, het tweede merk is voor mij niet herkenbaar.
11 of 17 gekroond
Typerende Duitse rondbodempijp uit de 18e eeuw. Het merk, vlak bij de steel gezet, is onduidelijk. Op de zijden van de steel staat een reliëf, dat in de 19e eeuw in Nederland wordt gekopieerd voor de zogenaamde Peter Dorni pijpen. Dit is een reactie op het succes van deze Duitse pijpen. Op de zijden van de steel, in het reliëf, staat in een kader: 'WILHEL. en SCHWAT. L.' Het is een aanwijzing naar de naam en woonplaats van de pijpenmaker.