Het generaliteitswapen en eendracht maakt macht


In 1747 wordt Willem IV stadhouder van alle gewesten van Nederland. Het politieke wapenfeit is breed bejubeld en leidde tot nogal wat verschillende thematische pijpen. Één van die thema's is het generaliteitswapen, waarin de wapens van de zeven provinciën in één wapen zijn verenigd. Als spreuk hoort daar natuurlijk 'eendracht maakt macht' bij. 

De wapens op het schild staan in de verhouding 3-2-2, van boven naar onder:

- wapen van Holland

- wapen van Gelderland

- wapen van Zeeland

- wapen van Utrecht

- wapen van Friesland

- wapen van Overijssel

- wapen van Groningen


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Naar de roker toe staat het generaliteitswapen, gekroond met een brede bladerkroon. Het schild wordt gedragen door twee klimmende leeuwen. Langs de schildranden lopen diagonale lijnen als versieringselement. De leeuwen staan op een ongelijkmatige ondergrond waaronder de ruimte is opgevuld met schubjes. De hele voorstelling rust op een horizontaal tekstlint met daarop: EENDM MAGT.

Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda, de hiel is gemerkt met fruitben, dan het merk van Jan Nieuwveld (Lit. 2).


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Naar de roker toe staat het generaliteitswapen, gekroond met een brede bladerkroon. Het schild wordt gedragen door twee klimmende leeuwen. Langs de schildranden lopen kromme, diagonale lijnen als versieringselement. De leeuwen staan op een ongelijkmatige ondergrond waaronder de ruimte is opgevuld met een met stippen gevuld ruitenpatroon. De hele voorstelling rust op een horizontaal tekstlint met daarop: EEND. M MAGT.

Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda, de hiel is gemerkt met kind in wieg gekroond, dan gezet door Cornelis Gruijtershof (Lit. 2). De hele voorstelling is minder versleten dan bij de eerste pijp, de mal lijkt identiek.

 


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Naar de roker toe staat het generaliteitswapen, gekroond met een brede bladerkroon. Het schild wordt gedragen door twee staande paarden. De paarden staan op een ondergrond met een lage traptree waaronder de ruimte is opgevuld met een, wat ongelijkmatig, met stippen gevuld ruitenpatroon. Onder de voorstelling door loopt een halfrond tekstlint, met de uiteinden over de ondergrond geslagen. Op het tekstlint staat: EENDRA...MAGT. Door slijtage aan de mal is de oorspronkelijke tekst gedeeltelijk verdwenen.

Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda. De hiel is niet gebruikt om de pijp te merken, in plaats daarvan staat aan de rechterkant onder het paard de initialen HB in de mal gegraveerd. Deze initialen zijn van Hendrik Bosch uit Gouda (Lit. 2).