Vrede van Aken, Habsburg en Hongarije, vierkant


Ovaalvormige pijpenkop met vier vlakken uit de periode 1748-1753. De pijp is gewijd aan de vrede van Aken. Op het ovale oppervlak van de pijpenkop zijn vier vlakken aangebracht, die recht op de persnaden en precies in het midden van de zijkanten tegen elkaar aan staan, als een vierkant. Boven de vlakken is twee milimeter van de oorspronkelijke ovalen vorm van de pijpenkop zichtbaar. Dit vormt de ketelrand, die is gebotterd en geradeerd. De vlakken lopen tot aan de steelaanzet. Naar de roker toe zijn twee cirkelvormige omlijstingen (een enkele lijn) met een tekstband zichtbaar, in de lijsten staan twee portretten. Het linkerportret is van keizer Frans I van Habsburg, het rechterportret is van keizerin Maria Theresa van Hongarije. Onder hun portretten, in een aparte tekstband, staat links KEISER en rechts KEISERIN. Dit is redelijk standaard bij gelijk gethematiseerde pijpen. Van de roker af staan twee wapens, beide gekroond met een keizerskroon. Het wapen links van de keizer toont de dubbelkoppige adelaar van Habsburg, het andere wapen is van Hongarije.

De pijp is erg mooi in zijn eenvoud. De vierkante vorm is goed uitgewerkt en valt op, de versiering is voor zijn soort eenvoudig gebleven en toont alleen de hoogstnoodzakelijke onderdelen. Op de linkerzijde van de hiel staat het wapen van Gouda. Op de hiel staat het merk kind in wieg, in deze periode in gebruik door Cornelis Gruijtershof (Lit. 2).

De steel is gedecoreerd geweest. Op de steelaanzet staat een rand van acanthus bladeren, daarna volgt al de steelbreuk.

 

Een behoorlijk overzicht van onder andere pijpen gewijd aan de vrede van Aken is te vinden in het boek 'Vorstelijke pijpen' van Don Duco (1992, Stichting Pijpenkabinet, Leiden). Deze pijp is toentertijd niet in de lijst opgenomen.