Zijmerk: N gekroond met twee initialen


Een aantal kleipijpen met het zijmerk N gekroond heeft daar twee initialen aan toegevoegd. Er zijn allerlei verschillende letters, maar ook  zijn er vaak per maker meerdere mallen in gebruik. Door slijtage worden deze mallen regelmatig bijgewerkt en verandert de voorstelling iets. Er zijn dus heel erg veel verschillen te ontdekken. Omdat ik vanuit mijn eigen collectie werk, is dit overzicht te beschouwen als een bloemlezing van wat er zoal aan te treffen is.

Opvallend feit: de lettercombinaties uit de verschillende plaatsen komen bijna nooit overeen, zodat je bijna altijd de juiste plaats van herkomst kunt achterhalen. Op deze lijst staan vrijwel alle gepubliceerde lettercombinaties met de gekroonde N.

Informatie over de merken is afkomstig uit Duco 2003 (Gouda), Van der Meulen 1992 (Gorinchem), Korpershoek 2020 (Schoonhoven)


N gekroond met GS (maar ook IHD en WG)

Met deze pijpenkop is meer aan de hand. Ogenschijnlijk is er om de kroon wat extra decoratie aangebracht in de vorm van drie Franse lelies en twee kroontjes. Bij bestudering van deze elementen valt op dat er onder de versiering letters verstopt zitten. Dat houdt in dat de mal van een andere pijpenmaker is geweest en dat er weinig moeite is gedaan om zijn letters te verwijderen. In plaats daarvan is er versiering overheen gezet. Door de bekende lettercombinaties te vergelijken met de mogelijkheden (van sommige letters valt nog iets te maken, zie de vergroting) valt al snel te concluderen dat er IHD en WG op de pijp heeft gestaan.

De geschiedenis van de mal van de pijp is dan dat de eerste pijpenmaker uit Schoonhoven kwam (IHD), de tweede uit Gorinchem (WG, deze combinatie is bekend)  en de derde (GS) ook uit Gorinchem. de W op de spoor is ook een pijpenmakers initiaal, nog uit de periode dat de mal in bezit was van WG. Gorinchem, vierde kwart 18e eeuw.


N gekroond met IV

Gorinchem, vierde kwart 18e eeuw


N gekroond met KW

Gorinchem, tweede kwart 18e eeuw.

Je kunt hier goed zien dat de pijpenmaker oorspronkelijk nog het trechter model gebruikte, maar langzaam is overgestapt op de nieuwe ovale vorm.