Hielmerk ontbreekt


Het merkstempel ontbreekt.

Uitleg: Volgens de bewerkingskenmerken, die horen bij het model van deze pijpen, had op de hiel een pijpenmakersmerk horen te staan. Het plaatsen is vergeten, een productiefout. De maker blijft hierdoor onbekend.

Uit de vorm van de pijpenkop kan opgemaakt worden dat de pijpenkop bedoeld was om ook gemerkt te worden. Het is ook vrijwel een zekerheid als de moeite is genomen de pijpenkop te glazen, waardoor en een glans en dunne strepen op het oppervlak zichtbaar zijn. Er zijn uitzonderingen, dus bij determinatie is enige kennis wel een pré. Stuur bij twijfel een bericht, zie de link onderaan de pagina.




Hier is het hielmerk mogelijk wel gezet, maar is het tijdens het nabewerken van de pijp verdwenen.


Dit zijn twee 19e eeuwse pijpenkoppen. De eerste heeft een soort spoor meegekregen in plaats van een hiel. Voor het type pijp lijkt dat onlogisch en er was dan ook geen plaats voor een merk. Of het spoor de bedoeling was of een productiefout is niet helemaal duidelijk. De tweede pijp komt uit fabrieksstort van Van der Want. Op de zijkant is met grafiet een boodschap geschreven die te maken heeft met werkzaamheden in de fabriek. De pijp heeft geen merk.