Roos


1628-1715



Voorstelling: vijfbladige bloemknop (gestileerd), van boven gezien, een roos uitbeeldend. Het merk is niet in gebruik geweest tussen 1645 en 1685.

 

Het merk roos is één van de vroegste merkvormen op Nederlandse pijpenkoppen. Mogelijkerwijs is het in de eerste instantie gebruikt als kwaliteitsaanduiding, zoals dat in de 16e eeuw al gebeurde bij hoogwaardig tinwerk. De roos komt in vrijwel alle Hollandse steden met een vroeg 17e eeuwse pijpen-productiefase voor en wordt zowel met als zonder kroon gebruikt. Bij het toenemen van de onderlinge concurrentie begonnen pijpenmakers initialen te plaatsen bij hun roosmerk.

 

Omdat de roos het symbool was van de Engelse Tudors wordt deze roos ook wel de tudorroos genoemd. In oorsprong is de roos vijfbladig, maar er zijn varianten bekend. Vanuit het beeldmerk met een grafisch gestileerde roos komt de eenvoudiger variant die slechts nog bestaat uit een stip omringd door vijf stippen. Het stippenmerk werd later betekenisloos en stond tot in de 18e eeuw op de zijkanten van talloze goedkope pijpen, als een eenvoudige decoratie.

 

De rozen die hier staan afgebeeld zijn gevonden in Gouda en zijn als Gouds gedetermineerd.

 

Zie ook 'roos gekroond'.

 

Roos gekroond en ongekroond uit de eerste 60 jaar van de 17e eeuw, met en zonder initialen, worden uitvoeriger behandeld op pagina's van 'vroege hielmerken uit Nederland'.

 

Pijpenkoppen:


1628-1650 Eenvoudige zes - en zeven stippenroos als variant.

1628-1650

1650-1700

1680-1715