CB gekroond


1695-1705


Voorstelling: hoofdletters CB met een kroon erboven.
Het merk is gezet vanaf 1695 of vanaf 1700.


1690-1740

1775-1800

1800-1825

In de gepubliceerde merkenlijsten is het merk CB alleen maar kort in gebruik geweest in Gouda rond 1700.

Omdat het Goudse pijpenmakersgilde deze gegevens nauwgezet bij hebben gehouden, is het merkwaardig dat dit merk later opnieuw opduikt op ogenschijnlijk Goudse pijpen. Een mogelijkheid is dat ik CB verwar met het merk GB, maar dat merk wordt juist om verwarring te voorkomen duidelijker met een G gestempeld dan andere merken. Een andere optie is dat het gaat om Goudse vervalsingen uit andere pijpenmakerscentra, zoals Alphen aan de Rijn. Vaak werd dan gekozen voor goedlopende merken, want dat verkocht het best, als je dan toch al vervalst. Maar het gebruik van merken die niet meer in gebruik zijn verkleint wel de kans op Goudse claims en dat is ook een voordeel. Opvallend dus..