Dubbelconische pijp uit Gouda, 1620-1625Dubbelconische pijp

Basismodel 1 (Don Duco)
Gouds

Vormperiode 1620-1625

Gebotterd, vol geradeerd,
goed geglaasd, géén merk

Hoge kwaliteit pijp
Klein model (aslengte 26 mm)

De verkleuring aan de bovenrand is van het roken, de vlekken aan de onderzijde zijn verkleuringen uit de bodem.

 

Deze pijp heeft geen hiel, maar een spoor. Het voorkomen van dit soort pijpjes in en rond Gouda doet vermoeden dat ze hier ook gemaakt zijn. Een spoor onder vroeg 17e eeuwse pijpen is gebaseerd op de vormgeving van Engelse pijpen, maar hier is ook de Hollandse, gebalanceerde dubbelconische vorm zichtbaar. Het model is niet lang gemaakt, een nadeel was dat er niet op de standaard wijze een merk kon worden aangebracht. Dit goed afgewerkte exemplaar is dan ook merkloos, iets wat normaal alleen voorkomt bij goedkope pijpen. Behalve in Gouda zijn dit soort pijpen gemaakt in Utrecht.