Zijmerk AS (monogram)


Het zijmerk AS monogram is in Gouda gebruikt tussen 1730 en 1749, met een klein hiaat tussen 1734 en 1737. In dit monogram, waarbij de S tussen de poten van de A is geplaatst, staat de S zowel normaal als gespiegeld.

 

AS als losse letters (en ongekroond) is nog niet als zijmerk geregistreerd in de bestaande literatuur. Aangezien onderstaande pijpenkop een bodemvondst uit het centrum van Gouda is, kan het gaan om een ongekroonde zijmerk versie van het merk AS gekroond, uit 1722. Door de korte gebruiksduur van dit merk kan het zijmerk makkelijk onder de radar zijn gebleven.


Het merk AS monogram op trechters uit de periode 1710-1740, met zowel een gespiegelde als een normale S. De eerste pijpenkop lijkt van een vroeger type dan het merk geregistreerd is gebruikt.


Het merk AS op een trechter uit de periode 1720-1730, met gespiegelde S.