Zijmerk AS (monogram)


Het zijmerk AS monogram is in Gouda gebruikt tussen 1730 en 1749, met een klein hiaat tussen 1734 en 1737. In dit monogram, waarbij de S tussen de poten van de A is geplaatst, staat de S zowel normaal als gespiegeld.

 

AS als losse letters (en ongekroond) is nog niet als zodanig geregistreerd in de bestaande literatuur. Aangezien onderstaande pijpenkop een bodemvondst uit het centrum van Gouda is, kan het gaan om een andere uitvoering, die niet lang gezet is. Het kan ook gaan om een ongekroonde zijmerk versie van het merk AS gekroond, uit 1722. Door de korte gebruiksduur van dit merk kan het zijmerk onder de radar zijn gebleven.


Het merk AS op een trechter uit de periode 1720-1735, met gespiegelde S. Op basis van vormkenmerken is te zien dat deze pijpenkop iets eerder gevormd is dan de onderstaande modellen. (AS: 1730-1734, AS monogram: 1737 en verder?)

Het merk AS monogram op trechters uit de periode 1730-1740, met zowel een gespiegelde als een normale S.