Zijmerk HL gekroond


Het merk HL gekroond is in Gouda gezet van 1689 tot 1899 en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1720 en 1750, en tussen 1767 en 1792.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1720-1730. Vroege versie van het merk HL gekroond. Boven de laaggeplaatste letters staat een gestileerde bladerkroon.

Vroeg ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1740-1750. Hier is iets interessants aan de hand. Het merk HL is voor zover we weten niet als monogram gezet, maar het merk HE wel. Als je goed naar dit merk kijkt staat er ook HE. Tegelijkertijd lijkt de E bewust in een L te zijn veranderd én de gekozen kroon boven het merk is identiek aan die van het merk HL gekroond uit dezelfde periode.

(Vroeg) ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1740-1750. In deze periode wordt het merk bekroond door een minder gebruikte versie van de parelkroon, eenvoudiger en met een extra parel in het midden.

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1770-1790. Boven het merk staat een vervaagde parelkroon. Aan de andere zijde van de kop zit een grote bult op de klei, die in de mal moet hebben gezeten. (Een weggesleten extra merk?)

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1775-1790. Het merk voldoet voor het eerst aan de standaard. De letters zijn netjes, de kroon is een mooie bladerkroon.