Zijmerk IG gekroond


Het zijmerk IG gekroond komt voor in Gouda, Gorinchem en Schoonhoven. In Gouda is het merk als zijmerk gezet van 1700 tot 1717 en zal dus niet in combinatie met het Goudse wapen met S als bijmerk te vinden zijn. Uit Gorinchem en uit Schoonhoven is een pijpenmaker bekend met de initialen IG en dat maakt het aantrekkelijk pijpen aan ze toe te schrijven, maar zo eenvoudig is dat niet. Om onbekende redenen is het merk IG gekroond op zichzelf komen te staan en is regionaal gebruikt op de zijkant van pijpenkoppen, soms met de initialen van de betreffende pijpenmaker er aan toegevoegd. Zie hiervoor de pagina letters met initialen.


Goudse of Schoonhovense uitvoering van het merk, uit de periode 1700-1717, op een trechtervormige pijpenkop.


De volgorde van de pijpenkoppen is gebaseerd op het type kroon.

Geen van bovenstaande koppen is trechtervormig, dus de versie uit Gouda zal hier niet tussen zitten. Voor de ovale koppen geldt dat ze allemaal uit de tweede helft van de 18e eeuw zijn. De kroon is eerst een parelkroon, dan een aparte variant daarvan, dan een bladerkroon en tot slot twee keizerskronen. Op de 5e pijpenkop staat een enkele N op de spoor als extra letter.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1770. Mijn persoonlijke favoriet: de IG gekroond gekroond!

De parelkroon boven IG gekroond wordt op zichzelf weer gekroond met een bladerkroon.