Zijmerk MOL gekroond


Het zijmerk MOL gekroond is in Gouda gezet van 1700 tot 1760.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1720-1730.

Vroege versie: de letters MOL staan naast elkaar en worden bekroond door een parelkroon.

Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen, datering 1730-1740.

Latere versies: de letters MOL staan, zoals bij merken vaak de gewoonte is, met de O boven. Boven het merk staat een bladerkroon, maar de uitvoering ervan is erg verschillend. De zijde tegenover het merk is telkens voorzien van een gestipte tudorroos. In één geval zijn de stippen zelf ook weer zesbladige rozen.

Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1735-1745. De kroon boven het zijmerk is een afwijkende versie van de bladerkroon. De hele gravering doet kinderlijk aan. Deze twee koppen, afkomstig van een andere locatie, zijn gemaakt in dezelfde pijpenmal.

Fragment van een trechtervormige - of ovaalvormige pijpenkop, eerste helft 18e eeuw. De letters MOL staan naast elkaar en worden bekroond door een fantasiekroon: in plaats van parels of bladeren zijn er harten op gegraveerd. De stijl van de gravering lijkt op die van de pijpenkoppen hier direct boven.