Zijmerk 25 gekroond


Het zijmerk 25 gekroond is in Gouda gezet tussen 1715 en 1773. Het merk is in andere centra gekopieerd.


Trechtervormige pijpenkop en vroeg ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. De kroon is een parelkroon met een brede band.


Goudse pijpenkoppen met het merk 25 gekroond. De eerste pijpenkop heeft nog de overgang van trechtervormig naar ovaalvormig in zich en geen Gouds wapen op de spoor, productieperiode 1735-1740. De pijp erna is al helemaal ovaalvormig en heeft inmiddels het wapenschild met S gekregen. De voorstelling van het merk is identiek aan die van de eerste pijp, maar dan inmiddels meer versleten door het aantal persingen. Productieperiode 1740-1745. De laatste pijp heeft een model uit de periode 1750-1760.


Deze twee pijpen komen uit dezelfde mal, dat zie je aan het merk. Kijk maar naar het streepje in de ronding van de twee, bijvoorbeeld. De tweede versie is al iets versleten geraakt door het aantal persingen. Datering: 1740-1750.

Met deze pijpen is iets aan de hand. De merkvorm, met eenvoudige parelkroon en het Goudse wapenschild op de spoor zien er Gouds genoeg uit. Toch wijken de pijpenkoppen uit dezelfde periode, in het rijtje hierboven, af met een beter gegraveerde bladerkroon. Ook hoort boven het wapenschild een S te staan en die lijkt te ontbreken, niet te zijn weggesleten.

Eenzelfde model, uit de periode 1740-1750.


Bovenstaande pijpenkoppen zijn te ontmaskeren als kopie├źn uit andere centra. Op de eerste kop staat het Goudse wapenschild op de spoor, maar met dikke stippen in plaats van sterren.

De tweede pijpenkop heeft helemaal geen wapenschild van Gouda en het hele product is kwalitatief minderwaardig.