Zijmerk wapen van Zeeland


Het wapen van Zeeland is in Gouda gezet als zijmerk tussen 1700 en 1761.

In Gorinchem en Schoonhoven zijn ook pijpen gemaakt met het wapen van Zeeland als zijmerk op de zijkant. Deze komen uit de tweede helft van de 18e eeuw.


Goudse trechtervormige pijpenkoppen, datering 1730-1740.

Goudse trechtervormige pijpenkop uit de periode 1720-1735. Op de linkerzijde staat CK gekroond, op de rechterzijde het wapen van Zeeland.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit Gorinchem en Schoonhoven uit de periode 1750-1775. Op de linkerzijde van de pijpenkoppen staat het wapen van Zeeland, op de rechterzijde het wapen van Groningen. Boven deze gekroonde wapenschilden staan steeds de initialen van de makers. De kwaliteit van de gravures verschilt nogal, maar is zelden van hoge kwaliteit (Lit. 10 en 11).

1. IV AH Pijpenmaker uit Gorinchem

Jan van Oudheusden, werkzaam in de periode 1753-1820.

2. IVA Pijpenmaker uit Gorinchem

Jan van Aten, werkzaam in de periode 1743-1790.

3. IVW Pijpenmaker uit Gorinchem

Jan van Wouw, werkzaam in de periode 1774-1792.

4. GHL Pijpenmaker uit Schoonhoven

Gerrit Hollands, werkzaam in de periode 1730-1789.

5. HLR Pijpenmaker uit Schoonhoven

Johannis Lammoree, werkzaam in de periode 1752-1800.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1765-1775. Dit afwijkende product uit Schoonhoven is een kruising tussen een kwaliteits-Goudse pijp (in model) en een zijmerkpijp uit Schoonhoven uit die tijd. De voorstellingen en de eenvoudige uitwerking ervan zijn gelijk aan die op de pijpenkoppen hierboven. De initialen van de pijpenmaker staan boven de Groningse dubbelkoppige arend, NK. Door de keuze voor een ander pijpenmodel, inclusief hielmerk, lijkt het alsof we te maken hebben met een speciaal gedecoreerd model, die een grotere uitstraling en verkoopwaarde heeft. Het zou interessant zijn te weten wat de steellengte van deze pijpen was, omdat het zou betekenen dat deze pijpenmaker in staat was daadwerkelijk pijpen van een iets hogere kwaliteit te maken.