Zijmerk wapen van Amsterdam gekroond


Het wapen van Amsterdam is in Gouda als zijmerk gebruikt van 1700 tot 1815. Als hielmerk had het een langere looptijd.


Trechtervormige pijpenkoppen met een vroege uitvoering van het wapen van Amsterdam, periode 1720-1730. Het schild is hier vrij klein gegraveerd, met een bladerkroon of een stippenkroon erboven. Omringende heraldiek, zoals op de latere versies, ontbreekt. Zelfs de kroon lijkt soms te verdwijnen.

De meest voorkomende uitvoering van het wapen van Amsterdam is deze, hier te zien op een aantal trechter- tot ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1750.

Het wapenschild van Amsterdam is ovaalvormig, met in het midden een verticale band met drie kruizen. Het schild wordt gedragen door twee staande leeuwen. onder het schild bevindt zich een rechte vloer met daaronder een afhangend lambrequin, een versieringselement. Boven het schild staat standaard de keizerskroon. Het aantal verschillende uitvoeringen is groot en mogelijk niet alleen maar Gouds.

Ovaalvormige pijpenkoppen met het wapen van Amsterdam, periode 1750-1760. Het Goudse wapenschild met S ontbreekt. Verschil met de voorgaande uitvoering is de vorm van het schild, dat niet langer ovaal is, maar meer naar de werkelijkheid is vormgegeven.