Zijmerk haan


De haan is een merk uit Gouda met een lange gebruikstermijn, maar zijmerken zijn er niet van bekend. Diverse centra om Gouda hebben de haan wél gebruikt voor hun zijmerken.


1. PVV uit Schoonhoven. Trechtervormige pijpenkoppen van een Schoonhovense pijpenmaker, periode 1730-1740. De eerste pijpenkop is goed gegraveerd en heeft weinig slijtage van het persen. Boven de haan staan enkel de initialen PVV. De daaropvolgende pijpenkoppen komen van dezelfde vondstlocatie, komen uit dezelfde pijpenmal en zijn in twee stadia versleten. Boven de haan staat een parelkroon, dan de initialen PVV.


2. DB uit Gorinchem. Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1775. Op deze pijp staat het zijmerk haan gekroond met DB aan beide kanten. De standaardzijde, links, is het duidelijkst. Rechts is de voorstelling al behoorlijk versleten. De haan is minder natuurgetrouw gegraveerd dan bij de zijmerken van PVV. Boven het zijmerk staat een bladerkroon.