Zijmerk merel gekroond


Het merk merel is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1760.Trechtervormige en ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1720-1760. Van de merel, een niet als zodanig te herkennen vogel met een M erboven, zijn veel gelijksoortige graveringen gemaakt. De ring van punten varieert in vorm en grootte, een enkele keer staat er zelfs een lijnvormige cirkel binnen de puntenkring. De kroon varieert ook regelmatig. Er zijn verschillende typen parelkroon aanwezig, of een bladerkroon.  Niet alle versies lijken in Gouda te zijn gemaakt. Het merk wordt op veel plekken in Nederland gevonden, dus het merk zal goed verkocht zijn en een redelijke bekendheid hebben gehad. Daar is op meegelift.

Omdat de gravering van dit merk standaard al eenvoudig is, is moeilijk vast te stellen wanneer de pijp is nagemaakt. Na 1740 verwacht je het Goudse wapen met S op de spoor, maar het ontbreekt op de latere typen die ik heb gevonden. Dit kan een keuze van de pijpenmaker zijn geweest, of deze pijpen komen uit een ander centrum.

Vanaf de periode dat de pijpenkoppen hun ovale vorm meekrijgen, is op de zijde tegenover het merk vaak een tudor- of stippenroos gezet.

Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1740. Afwijkende versie van het zijmerk merel. In plaats van de standaard cirkel van stippen wordt de merel omgeven door een ruitvormige omlijsting, die de vorm heeft van een bloemenstreng. De merel staat ook de andere kant op gericht, naar rechts, en de kroon is een variant van de bladerkroon. De pijpenkop is waarschijnlijk niet Gouds, in welk centrum deze pijp wel is gemaakt is niet bekend.