Zijmerk fortuin (geluk)


Het merk fortuin is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1815. Net als het zijmerk Atlas werd fortuin voor het grootste gedeelte op de spoor van de pijpenkop gezet, wat na de invoering van het Goudse wapenschild als bijmerk niet meer mogelijk was. Een variant op de zijkant van de pijpenkop is, net als bij Atlas, niet meer verschenen.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1720-1730. Behalve het merk fortuin op de linkerzijde is er een merk op de rechterzijde geplaatst, dit is AM gekroond. Officieel is AM gekroond nooit als zijmerk gezet, maar het zijn wel de initialen van de Goudse pijpenmaker die in deze periode het merk fortuin in gebruik had.


Trechtervormige - tot bijna ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1740. Fortuin staat op de onderkant van de pijpenkoppen, op een soort rad of radvormig element op de spoor. Haar doek of zeil houdt ze standaard boven zich.Problematiek uit de vroege jaren '40 van de 18e eeuw. Het zijmerk staat standaard op de spoor van een pijp, maar er moet een Gouds wapenschild met S bij. En daar is geen plek voor. In dit geval is geprobeerd het op te lossen door het bijmerk boven het merk te plaatsen. Dit soort idee├źn hebben maar kort standgehouden, je komt ze bijna nooit tegen.