Zijmerk landman


Het merk landman is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1706 en 1795. De landman werd ook wel gekopieerd in Alphen aan den Rijn.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1740-1780. De landman is altijd herkenbaar aan de combinatie schep en stok, hoed en ondergrond (land). Een landman betekent zoveel als plattelandsbewoner of boer.


Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1740-1750. Het is moeilijk de kopieën de onderscheiden van de originele Goudse pijpen, ik heb hier twee pijpenkoppen apart geplaatst die reden tot twijfel geven. Het enige selectiecriterium is het wapen van Gouda. Bij de Goudse koppen is dat wel of niet aanwezig, bij kopieën wil er nog wel eens iets geplaatst zijn dat erg op het wapenschild lijkt, maar het niet is.

Op de spoor van de pijp links is een ster geplaatst, zoals je die wel vaker op deze kwaliteit pijpen ziet. Behalve dat deze ster mislukt lijkt in uitvoering, zit er een randje om die je anders niet ziet en tot de interpretatie wapenschild van Gouda kan leiden.

Op de spoor van de pijp rechts is de poging tot plagiaat duidelijker en klassieker. In plaats van het Goudse wapenschild staan er zes stippen die ook weer kunnen leiden tot de aanname dat het om een Gouds product gaat.