Zijmerk man op de stoel gekroond


Het merk man op de stoel is in Gouda gezet en kan gekroond als zijmerk zijn gebruikt tussen 1709 en 1802.Ovaalvormige pijpenkoppen (de eerste nog met wat trechtervormige trekken) uit de periode 1735-1775. De voorstelling blijft gedurende deze periode vrijwel ongewijzigd. Boven het merk staat een bladerkroon met dieptewerking, de onderzijde is als een platte ovaal gegraveerd.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1775-1800. Als bovenstaande zijmerken, met een bladerkroon gekroond, Gouds zijn, dan is deze pijpenkop een kopie uit een andere stad. De voorstelling is een stuk eenvoudiger gegraveerd en boven het zijmerk staat een erg eenvoudige parelkroon.Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1775. Op deze pijpenkop staan drie afbeeldingen gegraveerd, en er staan ook nog initialen bij (IVDS). De man op de stoel is een Gouds zijmerk, het wapen van Gouda erboven is op bijna dezelfde manier afgebeeld als bij pijpen met dit zijmerk en de visser met harpoen is geen zijmerk, maar wordt wel vaak in combinatie met zijmerken gebruikt. De pijp is interessant omdat de pijpenmaker erg zijn best heeft gedaan de pijp als een Goudse zijmerk-extra-de-luxe pijp te verkopen. Daarom zijn er dingen gebeurd die je standaard niet op een Goudse pijp tegenkomt.

 

Het gaat hier om een kleipijp met het zijmerk man op de stoel. Één van de gebruikers van het hielmerk, de pijpenmaker Jan van der Swalm (IVDS), heeft het zijmerk op deze pijp opgefleurd met een mooie uitvoering van het wapen van Gouda, waarbij het plaatsen van dat wapen met S op de spoor achterwege is gelaten. Op de andere zijde is een visser met harpoen afgebeeld. Dit is een vaker voorkomende voorstelling die op zichzelf geen merk is, maar het wel als een schijnbaar willekeurige illustratie vergezelt. Boven het hoofd van de visser staan de initialen IVDS en deze zijn dus te koppelen aan een Goudse pijpenmaker die matcht met de ouderdom van de pijp. Bovenstaande illustraties tonen een pijp die al wat slijtage heeft opgelopen. Op de site claypipes.nl staat een iets jongere versie, zodat de kwaliteit van de gravering (en dus de herkomst als Goudse pijp) duidelijker is.