Zijmerk laars gekroond


Het merk laars is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1751 en tussen 1794 en 1815.Trechtervormige - en ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1740 en uit de periode 1795-1815. Het oorspronkelijke zijmerk toont een nette leren rijlaars met spoor. Boven het merk staat een parelkroon.  De derde pijpenkop wijkt af qua gravure, de voorstelling lijkt meer een onderbeen dan een laars en bovenstaande parelkroon is niet op de normale manier gegraveerd. Het kan een kopie zijn uit Gouda (kortdurend verkocht als sterk gelijkend merk) of uit een ander centrum.

 

De laatste pijpenkop heeft alle kenmerken van een ovaalvormige pijpenkop uit het begin van de 19e eeuw. De laars is erg eenvoudig afgebeeld en lijkt wel een sleutel. Ook hier is het mij niet duidelijk of de pijp in Gouda is gemaakt of ergens anders.