Zijmerk viool gekroond


Het merk viool gekroond is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1705 en 1762.Trechtervormige - tot ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1740. Boven het zijmerk staat op de trechtervormige koppen eerst een kleine gestileerde bladerkroon en dan een parelkroon. Niet lang na of tijdens de overgang naar de ovaalvormige pijpenkoppen wordt de parelkroon vervangen door een bladerkroon. De viool is een herkenbaar gegraveerd, schuin naar rechts gericht muziekinstrument.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1730-1740. De eerste foto heb ik verkeerd bewerkt, dat moet nog eens overnieuw, zodat de hele pijpenkop er weer op staat. Op de linkerzijde staat een viool met een parelkroon erboven. Opvallend is de kinderlijke kwaliteit van de gravering.  De pijpenkop is in Utrecht gevonden en op basis van het uiterlijk, van zowel de pijpenkop als de gravering, gaat het om een pijp die in Utrecht is gemaakt, als kopie van een Goudse pijp.