Zijmerk halve maan gekroond


Het merk halve maan gekroond is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1761. Er zijn meerdere Goudse hielmerken met een maan bekend, maar geen kwalificeert zich voor deze versie, met boven vermelde gebruiksdata.Trechtervormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1730. Als het oorspronkelijke hielmerk wordt aangevraagd, is het specifiek een naar links kijkende maan. Er is namelijk tegelijkertijd een naar rechts kijkende maan in omloop. Maar als de eerste zijmerken worden gezet is die laatste versie uit gebruik geraakt en zoals vaker het geval is bij merken, staat het zijmerk precies andersom georiënteerd dan het hielmerk. Dit is dus de zijmerk variant van het bijbehorende merk naar links kijkende maan. Een merkwaardige situatie.

 

De eerste vorm van het zijmerk is een kleine maan onderop de zijkant van de pijpenkop, tegen de spoor aan. De kroon erboven is een stilistische bladerkroon, een vorm die de parelkroon in datering vooraf gaat. De latere versie krijgt iets meer ruimte op het vlak en wordt bekroond met de klassieke parelkroon.