Lobbenpijpen met vensters boven de lobben


Binnen de groep lobbenpijpen met een extra decoratie-element is er een verdeling te maken in subgroepen. De lobbenpijpen met vensters boven de lobben is er één van. Lobbenpijpen met vensters waar weer initialen in of bij staan zijn ondergebracht bij Lobbenpijpen met een gegraveerd merk.


Lelies en rozen

Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1755-1765. Op de onderste derde of helft van de kop staan tien tot twaalf lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met alternerende Franse lelies en Britse tudorrozen (in de vorm van stippenrozen). Naar de roker toe staan vier punten in een venster, maar het is niet duidelijk wat de betekenis daarvan is. Op de steel staat vaak een decoratie. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.


Alleen stippenrozen

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1765. Op de onderste helft van de kop staan twaalf lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met Britse tudorrozen (in de vorm van stippenrozen). De stippen zijn slordig aangebracht en de rozen zijn vaak maar vijfstippig. Ook de vensters lopen niet, zoals normaal, gelijk op aan de lobben, maar volgen hun eigen ritme. Op de steel staat een eenvoudige decoratie. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.