Lobbenpijpen met vensters boven de lobben


Binnen de groep lobbenpijpen met een extra decoratie-element is er een verdeling te maken in subgroepen. De lobbenpijpen met vensters boven de lobben is er één van. Lobbenpijpen met vensters waar weer initialen in of bij staan zijn ondergebracht bij Lobbenpijpen met een gegraveerd merk.


Lelies en rozen

Ovaalvormige pijpenkoppen uit de periode 1755-1765. Op de onderste derde of helft van de kop staan tien tot twaalf lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met alternerende Franse lelies en Britse tudorrozen (in de vorm van stippenrozen). Naar de roker toe staan vier punten in een venster, het resultaat van versleten malhelften. In perfecte staat zou ook in dit venster een tudorroos staan. Op de steel staat vaak een decoratie. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.


Alleen stippenrozen

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1765. Op de onderste helft van de kop staan twaalf lobben, die lopen tot de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met Britse tudorrozen (in de vorm van stippenrozen). De stippen zijn slordig aangebracht en de rozen zijn vaak maar vijfstippig. Ook de vensters lopen niet, zoals normaal, gelijk op aan de lobben, maar volgen hun eigen ritme. Op de steel staat een eenvoudige decoratie. Afkomstig uit Gorinchem of Schoonhoven.

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1750-1750. Op de onderste helft van de kop staan twaalf lobben, die tot op de steel doorlopen. Om de lobben staat een contourlijn, die door de hoge mate van slijtage aan deze pijpenkop alleen op de steel zichtbaar is. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met zevenstippige Tudorrozen. De vensters lopen wat ongelijkmatig en ze lopen niet, zoals normaal, gelijk op aan de lobben, maar volgen hun eigen ritme. Op de steel, achter een afsluitende band,  begint een decoratie van diagonale banden met alternerende stippenrijen (parels). Op de zijkant van de hiel staat het wapen van Gouda. Of de pijp daar ook gemaakt is, is nog maar de vraag.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1735-1745. Op de onderste helft van de kop staan twaalf lobben, die tot op de steel doorlopen. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met zevenstippige Tudorrozen. De vensters lopen op deze pijpenkop regelmatig, ander dan bij de vorige pijpenkop. Er staat geen wapenschild op de zijkanten van de hiel, de pijp lijkt ook iets vroeger te zijn gemaakt, maar is wel op de hiel gemerkt met een D (?). Ook in dit geval denk ik eerder aan een kopie van een Goudse pijp uit een ander centrum, door het gebrek aan kwaliteit.