Goudse lobben met vensters


In Gouda zijn een aantal versies gemaakt van lobbenpijpen met vensters boven de lobben. Ze verschillen van eenvoudige lobbenpijpen door hun afwerking, zoals een geglaasde bovenzijde, en een stempelmerk. Daarnaast is de kwaliteit van de gravering vaak beter en staan er andere afbeeldingen in de vensters.


Rondbodem pijpenkop uit de periode 1740-1750. Op de onderste derde van de kop staan twaalf lobben, die doorlopen op de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd. De bovenzijde van de vensters volgt niet, zoals gebruikelijk, de vorm van de lob, maar splitst zich in twee bogen. In het midden, boven deze bogen staat steeds een punt.

In de vensters staan alternerend een jakobsschelp en het wapen van Gouda. Naar de roker toe staan vier stippen in het venster.

Naar de roker toe staat het merk fruitben.


Rondbodem pijpenkop uit de periode 1750-1760. Op de onderste derde van de kop staan twaalf lobben, die doorlopen op de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met alternerende Franse lelies en Britse tudorrozen (in de vorm van stippenrozen). Naar de roker toe staan vier stippen in het venster. Boven elke lobbenscheiding staat een decoratieve stip.

Naar de roker toe staat het merk fruitben.


Rondbodem pijpenkop uit de periode 1750-1760. Op de onderste derde van de kop staan twaalf lobben, die doorlopen op de steelaanzet. Om de lobben staat een contourlijn. Boven de lobben zijn vensters gegraveerd met alternerende Franse lelies en Britse tudorrozen (in de vorm van stippenrozen). De achtergronden zijn horizontaal gearceerd. Naar de roker toe staat het wapen van Gouda in een venster, maar dan met twee sterren minder (of erg slecht zichtbaar) en een verticale arcering. Boven elke lobbenscheiding staat nog een decoratieve stip.

Naar de roker toe staat het merk fruitben.

Pijpen uit Gouda die gemerkt zijn met de fruitben zijn van hoge kwaliteit en deze pijpenkop voldoet niet aan die eisen. Het is waarschijnlijker dat deze pijpenkop is gemaakt in Gorinchem of Schoonhoven en dat het merk is gekopieerd.