Zijmerk zwijn


Het merk zwijn is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1724 en 1815.

Het is overigens niet duidelijk of het merk als zijmerk is gebruikt, want deze pagina valt of staat met de interpretatie en determinatie van onderstaande bodemvondst. Het dier dat op de zijkant van de pijpenkop is afgebeeld kan een zwijn zijn, maar mist wel de specifieke kenmerken van dit merk (kam over de rug, krulstaart). De os komt ook nog in aanmerking, maar gelet op de karakteristieken (hoge rechte poten, hoorns) kies ik hier voor het zwijn. De pijpenkop zelf lijkt wel weer iets ouder te zijn dan de begindatum van het merk, 1724.trechtervormige pijpenkop uit de periode 1724-1730. Op de spoor staan twee liggende maansikkels. Het afgebeelde dier, tegen de spoor aan, is onduidelijk en daarom niet makkelijk te determineren. Van de bestaande (bekende) merken lijkt het zwijn het meest overeen te komen in vorm.