Zijmerk kraan gekroond


Het merk kraan gekroond is gezet in Gouda en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1815.

De afgebeelde kraan is het type dat in een vat wordt geslagen, om via het met één slag opendraaien van het hier ringvormige handvat de inhoud te laten stromen.
Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1710-1720. Aan de linkerkant staat de kraan met een parelkroon erboven, rechts staat IVD gekroond met een parelkroon. De pijpenkop heeft een klassieke trechtervorm, en de merken staan klein en laag op de kop, typerend voor de eerste kwart van de 18e eeuw. Het merk kraan in combinatie met de initialen IVD levert de pijpenmaker Jan-Joris van der Dus op, die vanaf 1739 tot 1764 zou hebben gewerkt (Duco, 2003). Gelukkig is er bij de pijpenmaker voor Van der Dus sprake van onduidelijkheid (Don twijfelt over 1702 of 1739 als einddatum) en het is best mogelijk dat Jan van der Dus al eerder van start is gegaan met zijn werkzaamheden.