1738, POLE SAXE, het verdrag van Wenen


Vanwege onenigheid over de opvolging van de overleden Poolse koning August II ontstond de Poolse successieoorlog. Deze duurde van 1733 tot 1738 en in het verdrag van Wenen (1738) werd vastgesteld dat Frederik August II, keurvorst van Saksen, de nieuwe koning van Polen zou worden. Dat bleef hij, als koning August III, tot 1763.


Uitgebreide weergave van een ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1738-1739.

 

Korte omschrijving: wapenschilden van Polen en Saksen naast elkaar, met onderschrift POLE en SAXE. Naar de roker toe gekroond. De pijp is voor driekwart gedecoreerd, de maker is onbekend.

 

Uitgebreide omschrijving: De voorstelling is gericht naar de roker en spreidt zich uit op de zijden van de pijpenkop. Naar de linkerzijde staat het wapen van Polen in een door een lijn afgesloten ovaal. Het vlak bestaat uit vier delen, met linksboven en rechtsonder een gekroonde adelaar, en linksonder en rechtsboven een ridder met geheven zwaard te paard. Naar de rechterzijde staat het wapen van Saksen in een door een lijn afgesloten ovaal. Het vlak bestaat uit vijf delen. Linksboven staat het wapen van Saksen, rechtsboven en - onder een klimmende leeuw en linksonder een mij onbekend symbool. In het midden staat een schild met gekruiste zwaarden. De schilden worden in het midden gezamenlijk bekroond door een keizerskroon, waar ze daadwerkelijk met een band aan bevestigd zijn. Tussen de schillden in staat boven een engelenkopje met een brede stralen-kraag, onder een vaas. De wapenschilden worden aan de zijden gedragen door engelen, de schilden worden omringd door een vlak gevuld met voluten en bladwerk. Ten slotte loopt er langs de onderzijde een tekstlint met links de tekst POLE, afgesloten door een punt en rechts de tekst SAXE, afgesloten door een punt.

Het hielmerk is niet goed gezet en licht afgesleten, wat determinatie vrijwel onmogelijk maakt.