1738, POLEN SAXEN, het verdrag van Wenen


Vanwege onenigheid over de opvolging van de overleden Poolse koning August II ontstond de Poolse successieoorlog. Deze duurde van 1733 tot 1738 en in het verdrag van Wenen (1738) werd vastgesteld dat Frederik August II, keurvorst van Saksen, de nieuwe koning van Polen zou worden. Dat bleef hij, als koning August III, tot 1763.


Uitgebreide weergave van een ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1738-1739.

 

Korte omschrijving: wapenschilden van Polen en Saksen naast elkaar, met onderschrift POLEN en SAXEN, naar de roker toe gekroond. De pijp is voor driekwart gedecoreerd, het merk is Dordtse maagd. De maker van dit model is Maarten Verzijl (Lit. 2)

 

Uitgebreide omschrijving: De voorstelling is gericht naar de roker en spreidt zich uit op de zijden van de pijpenkop. Naar de linkerzijde staat het wapen van Polen in een met een lijn afgesloten ovaal. Het schild bestaat uit vier kwartieren, met linksboven en rechtsonder een gekroonde adelaar, en linksonder en rechtsboven een ridder met geheven zwaard te paard. Naar de rechterzijde staat het wapen van Saksen in een door een lijn afgesloten ovaal. Het vlak bestaat uit vier kwartieren en een hartschild. Linksboven staat het wapen van Saksen, rechtsboven en - onder een klimmende leeuw en linksonder een mij onbekend symbool. In het midden staat een schild met gekruiste zwaarden. De schilden worden in het midden gezamenlijk bekroond door een keizerskroon, waar ze daadwerkelijk met een band aan bevestigd zijn. Tussen de schilden in staat boven een engelenkopje met een brede kraag, onder een vaas. De wapenschilden worden aan de zijden gedragen door engelen, de schilden worden omringd door een vlak gevuld met voluten en bladwerk. Ten slotte loopt er langs de onderzijde een tekstlint met links de tekst POLEN, tussen twee bloemen en rechts de tekst SAXEN, tussen twee bloemen.


Uitgebreide weergave van een ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1738-1739.

 

Korte omschrijving: wapenschilden van Polen en Saksen naast elkaar, met onderschrift POLE en SAXE. Naar de roker toe gekroond. De pijp is voor driekwart gedecoreerd, de maker is onbekend.

 

Uitgebreide omschrijving: De voorstelling is identiek aan die van de bovenstaande pijpenkop, maar verschilt in details. Kijk bijvoorbeeld naar de vleugels van de engelen boven de wapenschilden. Op het tekstlint langs de onderzijde staat links de tekst POLE, afgesloten door een punt en rechts de tekst SAXE, afgesloten door een punt.

Het hielmerk is niet goed gezet en licht afgesleten, wat determinatie onmogelijk maakt.