Lobbenpijpen met IVW


In Gorinchem woonde en werkte een pijpenmaker, die zijn pijpen merkte met de initialen IVW. Hij werkte in de tweede helft van de 18e eeuw.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1770. Op de onderste helft van de kop staan acht afgeplatte lobben die lopen tot de steelaanzet. Naar de roker toe staan boven de lobben de initialen IVW, gekroond met een uit punten opgebouwde keizerskroon.

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1775. Op de onderste kwart van de pijpenkop staan tien lobben met een contourlijn. Boven de lobben, in het verlengde, zijn vensters aangebracht met eenzelfde ronde bovenkant als de lobben. In de vensters staan alternerend Franse lelies en tudorrozen (zeven stippen). In het venster naar de roker toe staan vier stippen. Daarboven staan de initialen IVW. Deze nemen zo weinig plaats in, dat de bovenste helft van de pijpenkop onbewerkt is gebleven.