Pijpen per vorm, 1620-1640, goede kwaliteit


Pijpen uit de laatste periode van gestandaardiseerde productie in de 17e eeuw, met de beste kwaliteit productiekenmerken. Deze pijpen hadden de langste stelen, de sterkste vorm en waren helemaal tot bijna helemaal geglaasd. Standaard waren deze pijpen gemerkt, omdat het de moeite was reclame te maken voor deze kwaliteit.


Dubbelconische kleipijp uit de periode 1620-1640, verzorgd model.

Kenmerken: symmetrische kop, volledige radering langs ketelrand. Oppervlak van kop en steel geglaasd. Gemerkt op de hiel met IP.

De maker en plaats van herkomst van deze pijp is vooralsnog onbekend.


Dubbelconisch model kleipijp uit de periode 1610-1620. Het uiterlijk van deze pijp is Brits, met een wat naar voren hellende vorm en een spoor in plaats van een hiel. De pijp is goed verzorgd, maar heeft geen makersmerk. Deze pijpen worden in Nederland voldoende aangetroffen om er van uit te gaan dat ook Nederlandse pijpenmakers in deze vroege fase dit model leverden.