Pijpen per vorm, 1620-1640, tussenkwaliteit


Pijpen uit de laatste periode van gestandaardiseerde productie in de 17e eeuw, met tussenkwaliteit productiekenmerken. Deze pijpen hadden een degelijke lengte stelen, een goede vorm en waren niet geglaasd. Het was de moeite reclame te maken voor deze kwaliteit, dus hadden ze meestal een merk.


Dubbelconische kleipijp uit de periode 1625-1635, verzorgd model.

Kenmerken: symmetrische kop, volledige radering langs ketelrand, maar wel met enige vlotheid gezet. Oppervlak van de pijp is niet geglaasd. De hiel van dit model is opvallend groot. De pijp kon hier gemakkelijk op blijven staan en er was meer ruimte voor het makersmerk (hoewel dit soort pijpen ook ongemerkt zijn gemaakt, het was niet de reden voor de hielvergroting). Dit soort modellen zijn in ieder geval gemaakt in Gouda en Rotterdam. Gemerkt op de hiel met een gekroonde roos in combinatie met de initialen RA, dit is een Gouds merk.


Dubbelconische kleipijp uit de periode 1625-1635, verzorgd model.

Kenmerken: symmetrische kop, volledige radering langs ketelrand. Oppervlak van de pijp is niet geglaasd. Gemerkt op de hiel met een wereldbol en de initialen TB. Pijpen met dit merk werden gemaakt in Delft.