Zijmerk visser met harpoen


Het merk visser met harpoen is niet een geregistreerd Gouds merk. Het is zelfs helemaal geen merk en wordt eerder decoratief gebruikt bij merken of alleen, als decoratie. Als zodanig ontbreekt specifieke informatie over het gebruik van de voorstelling. De visser met harpoen komt voor op trechtervormige -  en ovaalvormige pijpenkoppen. Het lijkt er op dat de visser wordt gebruikt om een merk te vergezellen, niet er zelf een te zijn. De pijpen komen vaak uit Gouda, maar ook uit andere centra. Een verschil in voorstelling is een soms toegevoegde pijp, waaruit de visser rookt. Pijpenkoppen waarop de visser met harpoen een iets serieuzere decoratieve behandeling hebben gekregen staan bij de gedecoreerde pijpenkoppen van deze categorie.


Trechtervormige pijpenkoppen uit de periode 1710-1730. Het zijmerk is op de rechterzijde van de pijpenkop geplaatst, een minder typische plek. De linkerzijde is leeg. De visser met harpoen staat naar de kijker toe, met in zijn rechterhand een grote, vers gevangen vis. In zijn linkerhand houdt hij een lange harpoen vast, schuin voor zich, met de punt naar beneden. Op zijn hoofd draagt hij een grote en bolle pet of muts.


Trechtervormige pijpenkop uit de periode 1720-1730. Waarschijnlijk Gouds. Visser met harpoen met het zijmerk drie zwanen met HB of IIB (ook geen geregistreerd merk).


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1775. Het zijmerk is man met de stoel, dat wordt aangevuld met een Gouds wapenschild, een visser met harpoen en initialen. Meer informatie over deze pijp en de maker staat bij zijmerk man op de stoel.


Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1745-1755. Visser met harpoen en het zijmerk twee schoppen gekroond. Opvallend detail: de vis ligt gebogen op de ondergrond, dat zie je eigenlijk nooit. Het model is bekend uit Aarlanderveen, bij Alphen aan den Rijn. Het centrum staat er bekend om met name de goedkopere Goudse pijpen met zijmerken te kopiëren.


Trechtervormige pijpenkoppen uit de periode 1730-1740. Visser met harpoen in combinatie met het merk stoel. De stoel staat doorgaans laag op de pijpenkop, tegen of op de spoor. Op het tweede fragment is boven de stoel nog een stippenroos geplaatst.

De vissers zijn met enige aandacht gegraveerd en roken een pijp.


Fragmenten van pijpen met een visser met harpoen er op. Over de leeftijd of herkomst valt niet zoveel te zeggen, ook niet wat er op de andere zijde heeft gestaan. Wel is het leuk om naar de onderlinge verschillen in stijl en elementen te kijken.