Goudse lobbenpijpen met decoratie behorend bij de lobben


In Gouda zijn een aantal verschillende soorten lobbenpijpen gemaakt, elke soort weer met allerlei variaties, afhankelijk van de pijpenmaker of de marktvraag. Deze pijpenkoppen zijn meestal goed verzorgd, geglaasd en van een stempelmerk voorzien. Maar wat opvalt is dat de pijpenkop met lobben, waarboven per lob of tussen de lobben een decoratief element, zoals een bloem of een ster, staat, wel in Gouda werd gemaakt, maar deze behoorde met dit thema automatisch tot de categorie eenvoudige pijpen. Zoals het soort koppen dat in Gorinchem, Schoonhoven en Utrecht in voldoende variaties te vinden is.  Deze koppen hebben geen gestempeld merk en als ze al gemerkt zijn is dat via een zijmerk op de lobben. Deze pijpen zijn op deze site beschreven bij de lobbenpijpen van eenvoudige kwaliteit. De pijpen zonder merk staan hier en de pijpen met een zijmerk staan hier.

 

Goudse lobben met een vensterwerk boven de lobben zijn de categorie die in Gouda wel weer was voorbehouden aan de hogere kwaliteiten. Er kwamen gedetailleerde modellen voor. Deze staan niet hier afgebeeld, maar hebben een eigen pagina.