Updates op deze site, pagina 2


De site kleipijpen bestaat al een aantal jaar, maar er valt nog verschrikkelijk veel aan toe te voegen. Omdat de basis van de site opgebouwd is rond een verzameling (Goudse) hielmerken voeg ik met enige regelmaat merken toe, maar dat valt nauwelijks op. Daarom wil ik de functionaliteit wat vergroten met een overzicht van toevoegingen op deze pagina. Iedere keer als er content wordt toegevoegd, is dat hier terug te vinden middels een melding op datum.


toevoegingen, bijgehouden vanaf februari 2019:


*Deze pagina is het vervolg van toevoegingen op pagina 1. Nieuwsgierig naar vorige toevoegingen? Volg deze link.

 


Zaterdag 24 september 2022: er zijn merken toegevoegd, tot zover niets bijzonders. Wel vermeldenswaardig is de toevoeging van het Goudse merk WH monogram gekroond, die tot nu toe niet is beschreven.


Dinsdag 6 september 2022: gezichtspijpen en vormen is klaar. Ook zijn toegevoegd: 17e: parelsnoeren en trechtervormige pijpen: druiventrossen. Bij pijpenkoppen staat een extra pagina met: vonkenvangers.


Maandag 5 september 2022: de groep onder decoratie: ovaalvormige pijpen is voorlopig klaar. Alle modellen in de gefotografeerde lade hebben een plek op de site gekregen, hoog tijd om verder te gaan. Pagina's die al bestonden zijn aangevuld met extra modellen. Ik werk nu aan het gedeelte 'gezichtspijpen en vormen'.


Zaterdag 27 augustus 2022: als toevoeging op de werkzaamheden die ik gisteren vermeldde, staan van een aantal te beschrijven pijpenkoppen afbeeldingen klaar bij Oranjepijpen en de laatste paar bij overige thema's.


Vrijdag 26 augustus 2022: merken 2.0. Hoewel mijn gedachten gaan over een merken 3.0, met pijpenmakers bij naam genoemd, heb ik alle bestaande pagina's die ik tot nu toe heb gewijd aan de stempelmerken van Goudse pijpenmakers bijgewerkt naar meer leesbaar, beter vindbaar en begrijpelijker. Alles voldoet nu aan dezelfde standaard en fouten zijn verwijderd. Sommige pagina's had ik sinds hun aanmaak in 2015 niet meer bekeken. Alle merken ooit door Don Duco beschreven worden vermeld, aangevuld met eigen vondsten door de jaren heen. Zo ontstaat een steeds completer beeld. Interessant zijn afbeeldingen van de tot nu toe in beeld onbekende hostie, Fries meisje en Moor.

 

Ten tweede werk ik me gestaag door Internetladingen aan gegevens over de geschiedenis van landen en koningshuizen. Zo kan ik bij de gedecoreerde pijpenkoppen uit de 18e eeuw verhalen kwijt die bij de voorstelling passen. Het hoofdstuk 'landen en verdagen' is voorlopig klaar, tot er nieuwe aanvulling op kan (en die is er al, ik loop een paar jaar achter). Het hoofdstuk 'steden en provincies' is opgezet, maar beschrijvingen zijn er nog niet. En volgens mij was 'overige thema's' ook niet eerder openbaar, bij deze.

Tot slot heb ik de naamgeving van sommige links op de index van de site iets begrijpelijker geprobeerd te maken.


Zondag 24 juli 2022: de zomer is warm en hoewel ik op het moment met een grote partij pijpenkoppen (en stelen) bezig ben, schrijf ik zo goed als niet. Maar vanavond is de pagina klaar waarop de pijpen met het thema Hongarije staan, misschien wel bekender bij verzamelaars door de Croaat en de Slavoniër die het Hongaarse wapen flankeren. Los van fragmenten heb ik twee versies die ik nu kan beschrijven, maar er zijn er aardig wat geweest. Een thema wat aanhaakt bij deze pijpen is de vrede van Aken, maar die krijgt een eigen hoofdstukje.