Updates op deze site, pagina 2


De site kleipijpen bestaat al een aantal jaar, maar er valt nog verschrikkelijk veel aan toe te voegen. Omdat de basis van de site opgebouwd is rond een verzameling (Goudse) hielmerken voeg ik met enige regelmaat merken toe, maar dat valt nauwelijks op. Daarom wil ik de functionaliteit wat vergroten met een overzicht van toevoegingen op deze pagina. Iedere keer als er content wordt toegevoegd, is dat hier terug te vinden middels een melding op datum.


toevoegingen, bijgehouden vanaf februari 2019:


*Deze pagina is het vervolg van toevoegingen op pagina 1. Nieuwsgierig naar vorige toevoegingen? Volg deze link.

 


Vrijdag 26 april 2024: er stonden nog erg veel pagina's op onzichtbaar, terwijl ze toch al gevuld waren. Misschien nog niet voldoende, maar wel genoeg om te delen. Ik heb ze per vandaag 'aangezet'. Zodoende is het vanaf vandaag mogelijk om steelfragmenten te determineren (of gewoon op te zoeken) en komt er eindelijk de broodnodige vulling voor de 19e eeuw, zowel voor de onbewerkte pijpen als de gedecoreerde.


Renovatie merkenpagina's

Woensdag 24 april 2024: een maand verder en nog net zo hard bezig. Het aanpassen van de merkenpagina's is een grotere klus dan ik aanvankelijk dacht, maar ik ben er wel tevreden over. Ik kan wel vast uit de doeken doen wat het einddoel is. De oorspronkelijke merkenpagina's blijven bestaan, maar worden gericht op de vormen van het merk per periode. Het is namelijk goed mogelijk een pijp globaal op merk te dateren! Dat is een goede toevoeging aan de deductieve methode en nog iets waar niet eerder over gepubliceerd is. Ik ga dat dan ook zeker doen. De pagina's achter de merkenpagina's tonen het aantal vormen pijpenkoppen per periode. Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om dat per merk te complementeren, maar zo ontstaat er een goed beeld van de mogelijkheden. De iconografische afbeeldingen van de gemiddelde vorm van een pijpenkop per periode komen uiteindelijk steeds boven het rijtje pijpenkop-merk te staan, voor een duidelijker overzicht.

Tussendoor heb ik nieuwe foto's gemaakt van de nog altijd flink groeiende verzameling bodemvondsten, zodat ik straks ook weer nieuwe toevoegingen kan doen.


Renovatie merkenpagina's

Zondag 24 maart 2024: Het elke dag merkenpagina's aanvullen is tot nu toe gestaag doorgegaan. Het is een project van de lange adem, maar het resultaat is er al. Heel duidelijk is nu dat de oude merkenpagina's na deze extra slag moeten worden aangepast om zo hun eigen functie te krijgen. Tussendoor (vandaag) heb ik de pagina misbaksels aangepakt en onderverdeeld in subpagina's. Zo kan ik wat meer kwijt en blijft het overzichtelijk. Er is ook een pagina afwerkingsfouten bijgekomen, met nog niet veel inhoud.


Renovatie merkenpagina's

Woensdag 24 januari 2024: tot nu toe heb ik elke dag pijpenkoppen toegevoegd op de extra merkenpagina's, dus het overzicht neemt gestaag toe. Gek genoeg determineer ik tegenwoordig toch weer anders, bij deze herwaardering. Dat zal voortschrijdend inzicht zijn. Omdat ik de oorspronkelijke merkenpagina's nog niet aanpas, zoals mijn bedoeling is, zijn de nieuwe pagina's de meest accurate. Ik raad aan, als het mogelijk is, om deze te gebruiken voor determinatiedoeleinden.


Renovatie merkenpagina's

Vrijdag 5 januari 2024: Gelukkig nieuwjaar! In deze eerste dagen is het probleem met afbeeldingen opgelost, ik kan me geen beter begin wensen. Ik ben in de afgelopen periode vooral bezig geweest met het her-aanvullen van de merkenpagina's, door overal een tweede pagina met afbeeldingen van pijpenkoppen te plaatsen. Een lekker winterklusje. Doorheen de mappen met foto's kom ik hier en daar oude problemen tegen die ik toen nog niet op kon lossen, maar nu wel. Zo wordt het een upgrade over de hele linie.

Natuurlijk heb ik ook weer een aantal leuke aankopen gedaan die op de 'te verwerken' stapel komen, een stapel die alweer bijna twee jaar achter loopt. Deze site groeit voorlopig nog wel een stukje verder.


Dinsdag 19 december 2023: Het is me wat. Bijna een maand verder en geen antwoord op het probleem met mijn site. Sterker nog, ik lijk helemaal geen antwoord meer te krijgen. Ik kan inmiddels ook geen voorvertoningen meer plaatsen, als afbeelding per pagina. Dus het zou wel eens kunnen gaan gebeuren dat deze website moet gaan verhuizen. Wordt vervolgd.


Woensdag 13 december 2023: Het probleem met de illustraties is nog niet opgelost. Ik heb de laatste periode pijpen toegevoegd aan de pagina's Decoratie - 17e eeuw - stippenrozen en lelies - lelies, gekroonde rozen en stippenrozen. De oude collectie uit de laden is nu bijgewerkt. Tussendoor ben ik begon met de megaklus pijpenkoppen bij de merken plaatsen. Dat zal nog wel wat winteravonden kosten.


Vrijdag 24 november 2023: op verschillende pagina's blijken illustraties niet te laden, een probleem dat bij de provider ligt. Ik hoop dat dit op korte termijn opgelost kan worden. Ik ben begonnen met de aftrap van een uitgebreider merken systeem. Achter de pagina's met (Goudse) merken komt er per merk een pagina waarop de pijpenkoppen zijn te zien die bij deze merken horen. Al deze pagina's bestaan al, maar moeten nu gevuld met foto's die ik sinds 2016 heb gemaakt. Een extra project die nog een hoop tijd in beslag zal nemen.


Maandag 13 november 2023: de lade met barokpijpen is nu ook op de site gezet. Naast een flinke aanvulling van de eenvoudige en standaard barokpijpen is de pagina met de modellen uit het hoogste prijssegment geactiveerd.


Vrijdag 29 september 2023: de pagina's over Jonaspijpen zijn bijgewerkt. De collectie uit de laden is toegevoegd.


Zaterdag 16 september 2023: er komt nieuw beeldmateriaal aan, maar dat heb ik nog niet geplaatst. Er zijn onder andere foto's van mijn verzameling barokke - en Jonaspijpen. Ondertussen werk ik aan een vernieuwing van mijn website met betrekking tot de hielmerken, maar het kan nog even duren voordat de resultaten daarvan zichtbaar zijn. Wel veranderen de namen van de hielmerken in gangbare, moderne namen, wat het begrip te goede zal komen. ook zal in veel gevallen de kwalificatie gekroond verdwijnen, omdat ik door de loop van de jaren heb gemerkt dat pijpenmakers zich er zelf ook niet zo aan houden. Alleen wanneer het er toe doet zal de toevoeging blijven staan.

Tot slot ben ik bezig met een onderzoek naar de verschillende vormen van pijpenkoppen, met als doel behalve een duidelijke hoofdvorm ook een gangbare sub-vorm te kunnen gaan aangeven. Wordt vervolgd!


Woensdag 9 augustus 2023: bij onderzoek is een nieuw artikel geplaatst over Reinier Blom en zijn vrouw Jacomijntje Jonathan (Lit. 2). Het artikel stond al een paar jaar klaar, maar de kwartjes zijn op hun plaats gevallen en het resultaat is een stuk helderder.


Zaterdag 8 juli 2023: wat is er de afgelopen maand dan wel geplaatst? De laatste foto's van aanwinsten tot een deel van 2022.

Het waren:

226 hielmerken

92 zijmerken

90 pijpenkoppen

40 gedecoreerde pijpenkoppen


Vrijdag 7 juli 2023: na een flinke pauze is er weer toegevoegd aan de website. Ook achter de schermen is druk gewerkt en zo blijft de site volop in beweging. Ik zal binnenkort wat voorbeelden plaatsen op deze pagina en wat meer uitleg geven over wat er is toegevoegd en veranderd. Voor nu zal ik het laten bij de mededeling dat ik hier ook zal melden wanneer ik pijpenkoppen heb gevonden of aangekocht, omdat het soms nog een jaar (of langer) duurt voordat het op de website staat. Veel voor deze site nieuw toe te voegen merken of modellen heb ik al, ze moeten eenvoudigweg nog gefotografeerd en toegevoegd.

Vanaf juni heb ik een flink aantal Goudse merken, waaronder voor mij nieuwe, kunnen kopen. De pijpen zijn trechtervormig tot vroeg ovaalvormig en dat is een mooie periode. Van dezelfde bron heb ik ook een mooie laat 17e eeuwse Oranje pijp kunnen kopen. Alle pijpen zijn rond Amsterdam gevonden. Vandaag kreeg ik zo'n 700 pijpenkoppen binnen die ik afgelopen week kocht. Bijna 600 ervan zijn Leids en zijn voorzien van meer en minder bekende Leidse hielmerken. Een overzicht uit het laatste jaarboek van de PKN komt nu goed van pas, veel van de merken zie ik terug.


Woensdag 22 februari 2023: ik ben met een artikel bezig en het posten van nieuwe content staat op een lager pitje. Maar, naar aanleiding van een vraag via e-mail heb ik besloten een aantal aangemaakte pagina's die ik al een tijdje offline heb staan te plaatsen. Het is een groep pagina's over vroege Nederlandse merken met een algemeen en vaak niet aan een maker te koppelen karakter. Zoals bijvoorbeeld de vaak aangetroffen roosmerken. Ik heb in de loop van de tijd veel van dit soort pagina's aangemaakt en meestal vind ik de inhoud nog wat te dun en wacht ik op een goed moment. Er valt dus wel meer te verwachten.


Vrijdag 20 januari 2023: toevoegen, toevoegen, toevoegen. De afgelopen dagen zijn vooral weer een aantal hielmerken geplaatst en dat zal niemand opvallen. Hier en daar is er een zijmerk bijgekomen en ook plaats ik alvast vondsten op later nog te verschijnen pagina's. Wel zijn er een aantal opvallender pijpenkoppen beschreven en die zie je hieronder. Ik zal de link naar de bijbehorende beschrijvingen plaatsen.Dinsdag 3 januari 2023: gelukkig nieuwjaar! Naast de gestage stroom merken voer ik hier en daar ook nog wel eens een pijpje in. Ze zijn niet allemaal per se het noemen waard, maar deze is wel leuk, een hoornpijp met een paus en zijn secretaris, in Gouda gemaakt. Het verhaal staat ook onder de pagina's op mijn blog.


Zondag 13 november 2022: na een lange periode van vooral foto's maken en bewerken voor plaatsing ben ik begonnen met het daadwerkelijke plaatsen van de foto's. Het gaat uiteraard vooral om merken. Een aantal toevoegingen zijn het vermelden waard, omdat ze uniek zijn, of gewoon bijzonder. Soms is het een nog niet gepubliceerd merk, soms een niet eerder afgebeelde vroege versie, of gewoon een merk dat ik zelf nog niet eerder heb toegevoegd.

Zaterdag 24 september 2022: er zijn merken toegevoegd, tot zover niets bijzonders. Wel vermeldenswaardig is de toevoeging van het Goudse merk WH monogram gekroond, die tot nu toe niet is beschreven.


Dinsdag 6 september 2022: gezichtspijpen en vormen is klaar. Ook zijn toegevoegd: 17e: parelsnoeren en trechtervormige pijpen: druiventrossen. Bij pijpenkoppen staat een extra pagina met: vonkenvangers.


Maandag 5 september 2022: de groep onder decoratie: ovaalvormige pijpen is voorlopig klaar. Alle modellen in de gefotografeerde lade hebben een plek op de site gekregen, hoog tijd om verder te gaan. Pagina's die al bestonden zijn aangevuld met extra modellen. Ik werk nu aan het gedeelte 'gezichtspijpen en vormen'.


Zaterdag 27 augustus 2022: als toevoeging op de werkzaamheden die ik gisteren vermeldde, staan van een aantal te beschrijven pijpenkoppen afbeeldingen klaar bij Oranjepijpen en de laatste paar bij overige thema's.


Vrijdag 26 augustus 2022: merken 2.0. Hoewel mijn gedachten gaan over een merken 3.0, met pijpenmakers bij naam genoemd, heb ik alle bestaande pagina's die ik tot nu toe heb gewijd aan de stempelmerken van Goudse pijpenmakers bijgewerkt naar meer leesbaar, beter vindbaar en begrijpelijker. Alles voldoet nu aan dezelfde standaard en fouten zijn verwijderd. Sommige pagina's had ik sinds hun aanmaak in 2015 niet meer bekeken. Alle merken ooit door Don Duco beschreven worden vermeld, aangevuld met eigen vondsten door de jaren heen. Zo ontstaat een steeds completer beeld. Interessant zijn afbeeldingen van de tot nu toe in beeld onbekende hostie, Fries meisje en Moor.

 

Ten tweede werk ik me gestaag door Internetladingen aan gegevens over de geschiedenis van landen en koningshuizen. Zo kan ik bij de gedecoreerde pijpenkoppen uit de 18e eeuw verhalen kwijt die bij de voorstelling passen. Het hoofdstuk 'landen en verdagen' is voorlopig klaar, tot er nieuwe aanvulling op kan (en die is er al, ik loop een paar jaar achter). Het hoofdstuk 'steden en provincies' is opgezet, maar beschrijvingen zijn er nog niet. En volgens mij was 'overige thema's' ook niet eerder openbaar, bij deze.

Tot slot heb ik de naamgeving van sommige links op de index van de site iets begrijpelijker geprobeerd te maken.


Zondag 24 juli 2022: de zomer is warm en hoewel ik op het moment met een grote partij pijpenkoppen (en stelen) bezig ben, schrijf ik zo goed als niet. Maar vanavond is de pagina klaar waarop de pijpen met het thema Hongarije staan, misschien wel bekender bij verzamelaars door de Croaat en de Slavoniër die het Hongaarse wapen flankeren. Los van fragmenten heb ik twee versies die ik nu kan beschrijven, maar er zijn er aardig wat geweest. Een thema wat aanhaakt bij deze pijpen is de vrede van Aken, maar die krijgt een eigen hoofdstukje.