Zijmerk wapen van Gouda gekroond


Het merk wapen van Gouda gekroond is in Gouda gezet en kan als zijmerk zijn gebruikt tussen 1700 en 1815.Ovaalvormige pijpenkoppen met het wapen van Gouda uit de periode 1750-1760. De uitvoering is bovengemiddeld gegraveerd.

Het wapenschild van Gouda wordt vastgehouden door twee staande leeuwen (zie ook het wapen van Amsterdam en het wapen van Utrecht). Om het wapenschild slingeren doornentakken. Dit is een stukje Goudse heraldiek, er hoort de spreuk Per aspera ad astra bij, wat vertaald kan worden als 'door de doornen naar de sterren'. Onder de voorstelling loopt een rechte lijn met een lambrequin er onder (versieringselement). Om het lambrequin loopt een tekstlint met GOUDA er op. Boven het merk staat een bladerkroon.

 

De pijpenkoppen zijn nagenoeg gelijk, op wat slijtage van het persen na. De eerste heb ik ooit gekocht, de tweede niet lang daarna zelf gevonden. Zo gaat dat.

Ovaalvormige pijpenkop uit de periode 1760-1775. Het zijmerk is man met de stoel, dat wordt aangevuld met een Gouds wapenschild, een visser met harpoen en initialen. Meer informatie over deze pijp staat bij zijmerk man op de stoel.