Updates op deze site


De site kleipijpen bestaat al een aantal jaar, maar er valt nog verschrikkelijk veel aan toe te voegen. Omdat de basis van de site opgebouwd is rond een verzameling (Goudse) hielmerken voeg ik met enige regelmaat merken toe, maar dat valt nauwelijks op. Daarom wil ik de functionaliteit wat vergroten met een overzicht van toevoegingen op deze pagina. Iedere keer als er content wordt toegevoegd, is dat hier terug te vinden middels een melding op datum.


toevoegingen vanaf februari 2019:


Donderdag 9 september 2021: sinds de vorige update is er regelmatig gewerkt aan de groep bewerkte trechterpijpen. Er zijn pagina's aangevuld en er zijn pagina's toegevoegd. De voorraad foto's is nog niet op, dus voorlopig ben ik hier nog bezig.


Dinsdag 10 augustus 2021: Inmiddels is de pagina huisraad toegevoegd aan groep bewerkte trechterpijpen.


Donderdag 5 augustus 2021: door allerlei omstandigheden viel het motortje uit dat me zo actief aan het systematiseren hield en duurde het vier maanden voor er daadwerkelijk weer eens iets gebeurde. Ik heb zo nu en dan nog wel iets achter de schermen gedaan en een hoop vragen over pijpen via de e-mail beantwoord, maar de eerste update van de site is bij deze geplaatst. Ik ben bezig met de groep trechterpijpen met decoratie op de zijden en heb na de molens de pagina 'overige beroepen' aangemaakt, met daarop een pijpenkop met herders. Ik ga nu verder met de pagina boeren en boerinnen.


Vrijdag 2 april 2021: een aantal hielmerken, gevonden in Utrecht in de zomer vorig jaar, zijn niet algemeen of zelfs niet algemeen bekend. Ze hebben vandaag een plek gekregen. DVS is een Utrechts merk, het wapen van Woerden en 'vrouw met rok op' zijn in Gouda gemaakt en onbekend. De rozenboom en de smid zijn bekend maar van toegevoegde waarde.


Zaterdag 20 maart 2021: Een pijpenkop met leeuwen toegevoegd aan de pagina met leeuwen en een pijpenkop beschreven met het familiewapen van Jean (of Jan) Nepveu, de gouverneur-generaal van Suriname.


Dinsdag 16 maart 2021. ik heb twee nieuwe pagina's geschreven over gezichtspijpen uit de 18e eeuw, ook een categorie die in de loop van de tijd voller zal raken (ik heb al het een en ander). Deze koppen staan op allerlei websites, maar goede informatie ontbreekt vaak.


Donderdag 4 maart 2021: een pijpenkop hier, een merk daar. En ondertussen nog een extra blogverhaal, maar niet de interessantste. Wel leuk is een nieuwe pagina bij onderzoek over een klein deel uit een stort van Jan Nieuwveld, de pijpenmaker die de fruitben gebruikte als merk. Met in die stort een vreemde pijp..


Zondag 21 februari 2021: tussen het plaatjes plakken door heb ik een klein artikel geschreven op de blog, over een pijp met Engelstalige reclame.


Woensdag 17 februari 2021: Er zijn veel foto's gemaakt, een aantal bewerkt en wat dat betreft valt er veel aan de site toe te voegen. Een aantal pagina's zijn nieuw maar nog niet actief gemaakt, omdat ze pas waarde krijgen als er iets meer informatie op te vinden is. Er zijn flink wat hielmerken toegevoegd in elk geval, die zijn te bekijken. De leukste tot nu toe: TI met sterren uit Gouda, die niet in het overzicht van Don Duco (2003) staat.


Dinsdag 26 januari 2021: weer begonnen, achter de schermen werk ik aan het voltooien van het plaatsen van pijpen die ik in 2019 en 2020 heb gekocht, gekregen of gevonden. Daar zit nog best wat werk in en dat is soms niet eens het makkelijkste werk, zoals een aantal delen van collecties die ik minder makkelijk kon plaatsen (vroeg 17e eeuwse merken van onbekende herkomst, pijpen die moeilijk in een hokje zijn te plaatsen). Van materiaal uit 2020 valt nog het een en ander te fotograferen. Mijn vaste collectie is ook nog maar nauwelijks uit de verf gekomen op deze site, nog genoeg te doen dus!


Donderdag 14 januari 2021: de eerste update van het nieuwe jaar. Onder de kop decoratie is de groep met zittende vissers aangevuld met bijna alle exemplaren die ik tot nu toe verzameld heb. (Nog twee te gaan.)


Vrijdag 18 december 2020: Met wat ups en downs ben ik eindelijk een hoofdstuk verder gekomen. Alle lobben (knorren, schelpen) pijpen die tot nu toe waren verzameld staan op de site. Daarmee is dat overzicht compleet qua soortenrijkdom.


Dinsdag 27 oktober 2020: een aparte pijp beschreven op de nieuwe pagina Wapens en schilden.


Maandag 26 oktober 2020: Deze stond er nog niet, bij de Goudse hielmerken, de uil gekroond tussen takken.


Zondag 18 oktober 2020: en weer een maand verder. In de tussentijd heb ik bijna dagelijks aan de site gewerkt, nog steeds themaloos en aanvullend. De site wordt dikker zonder dat ik naar specifieke dingen kan wijzen. De afgelopen maand heb ik nog wel een paar leuke pijpenkoppen gekocht, die moeten worden gefotografeerd, en ik zoek elke week en vind er dan ook elke week een paar pijpen bij. Zonder verrassingen deze maand, maar dat hoort erbij.


Woensdag 16 september 2020: veel gedaan zonder dat het erg opvalt. Ik ben bezig met het toevoegen van verzamelingen die ik in 2019 (en dit jaar) heb gekocht. Soms is dat een kwestie van een aantal nieuwe merken aanvullen, soms komen er nieuwe pagina's bij. Nieuw is dat ik al toevoegend nieuwe thema's aanmaak, die later verder gevuld gaan worden.  Zo komt er langzaam inhoud bij het hoofdstuk decoratie. Van twee lades uit de hoofdverzameling zijn foto's gemaakt, Goudse lobben en parelnaden (verzamelaarsterm), maar die moeten eerst bewerkt voordat ik ze kan gaan plaatsen.

Een leuke plus is dat ik dit jaar voor het eerst weer een aantal pijpen heb gevonden in plaats van gekocht. Los van het feit dat zoeken het leukste onderdeel is van het proces 'kleipijpen verzamelen' geeft het authenticiteit aan de collectie.


Zondag 23 augustus 2020: De eerste la met voornamelijk eenvoudige lobbenpijpen is bijna verwerkt, zo zijn er aardig wat categorieën bij gekomen. Tijdens dit proces verwerk ik afbeeldingen van kleipijpen die ik vanaf 2019 heb gekocht of gevonden. Zo zijn er ongemerkt een aantal merken toegevoegd (leuke woordspeling) en komen er categorieën pijpen bij waar vooralsnog één pijpenkop is staat.


Dinsdag 28 juli 2020: er komt steeds meer inhoud bij, qua merken en zijmerken. Daarnaast beginnen zich de pagina's te vullen over lobbenpijpen. Neem gauw een kijkje!


Donderdag 2 juli 2020: gestaag komen er zijmerken bij en bereid ik pagina's voor, zodat nieuwe categorieën toegevoegd kunnen worden. Bij de blogs staat nu ook een artikel over pijpen uit Alkmaar.


Vrijdag 19 juni 2020: hier en daar iets toegevoegd, zoals hielmerken en zijmerken. Bij de zijmerken zijn de 59 gekroond en de 73 gekroond erbij gekomen. Kort verhaal toegevoegd aan onderzoek, over rondbodems met het merk burg. Op de blog pagina staat een nieuwe post over een Gorinchemse pijpenkop met een boodschap.


Maandag 15 juni 2020: de zijmerken zijn geplaatst. Dat wil zeggen, alle zijmerken die ik heb verzameld tot 2019. Vanaf 2019 zijn er een flink aantal nieuwe modellen bij gekomen en die kunnen nu hun plek krijgen. Ondertussen ben ik de volgende categorie aan het klaarstomen, de lobbenpijpen. De lobbenpijpen die ik ga plaatsen staan dicht op de zijmerken en dragen die vaak ook, vandaar dat het een logische stap is.


Vrijdag 29 mei 2020: alle personen hebben hun plek gekregen en voorzichtig wordt de categorie huisraad (en verder) aangevuld. Ook de kleur van de huisstijl is veranderd in iets vriendelijker ogende bruintinten. De tekening van een 17e eeuwse vondst uit Arnhem is veranderd in een pijp van roodbakkende klei uit de periode rond 1900.


Dinsdag 12 mei 2020: met het opzetten van de pagina's heb ik besloten de opzet wat aan te passen. Alle categorieën figuurmerken zijn nu klaargezet en benaderbaar, maar worden per merk aangevuld met verdiepende informatie. Zo is er alvast een eenvoudig overzicht.


Zondag 3 mei 2020: de categorie fauna (dieren) is af, de opzet voor personen ook, maar die moet nog per merk ingevuld.


Maandag 27 april: de categorieën heraldiek en flora zijn klaar.


Zondag 19 april 2020: een opzet gemaakt voor de figuurmerken en die, ondanks verre van volledig, alvast geplaatst. Nu maar opbouwen.


Vrijdag 17 april 2020: De zijmerk-cijfers uit het ladensysteem zijn allemaal geplaatst. ik ga me nu concentreren op de figuurmerken, de leukste categorie, het gaat hier tenslotte om de plaatjes.

Maandag 13 april 2020: Ik heb de cijferzijmerken gisteren aangevuld tot en met 53 gekroond. Vandaag ben ik weer verder gegaan en gestopt bij 84 gekroond.Zaterdag 4 april 2020: ik heb lang niets meer gemeld over updates, maar achter de schermen heb ik wel, met enige vertraging door persoonlijke omstandigheden, doorgewerkt. Dus per vandaag is er weer een statusupdate. De zijmerken met letters pagina's zijn af, de zijmerken met cijfers zijn gefotografeerd en bewerkt en worden nu geplaatst. Ik ben tot en met 20 gekroond gekomen, maar vanwege een ontbrekende foto heb ik tot en met 18 gekroond gepubliceerd. Wordt vervolgd. Met zijmerken fotograferen ben ik bij, de foto's van figuurmerken staan klaar voor verdere bewerking.

Overigens werk ik vanuit mijn ladenkast. Als die verwerkt is op deze site plaats ik vondsten en aankopen vanaf 2019 als aanvulling. Zo blijven er ook updates in het vooruitzicht.


Woensdag 11 december 2019: met betrekking tot onderstaande melding: ik heb de pagina zijmerken met letters openbaar gemaakt. Ondanks dat het verhaal nog niet af is, er zit met name nog werk in de zijmerken met drie letters, is de rest al goed bruikbaar.

Zijmerken met letters!


Vrijdag 22 november 2019: omdat het net lijkt alsof er een tijdlang niets aan het gebeuren is (daar maakte me iemand pas alert op), zal ik vertellen dat er achter de schermen hard gewerkt wordt. Ik ben bezig met het opzetten van een pagina gewijd aan zijmerken met lettercombinaties (enkele, dubbele, driedubbele letters, enzovoort). Dat vordert gestaag, want het is een grote klus. Het is de logische opvolging van de pagina over N gekroond, de opzet is op dezelfde manier. Nog even geduld!

Zondag 18 augustus 2019: net als de pagina over het zijmerk vis gekroond is er nu een hoofdpagina 'N' gekroond. Het is een basis waaraan ik weer sub-pagina's zal hangen. Noot: eind augustus was deze klus geklaard.

Zaterdag 10 augustus 2019: de sub-pagina's met het zijmerk vis gekroond zijn allemaal af. Het enige dat ik later nog in wil bouwen is de mogelijkheid om de links binnen een pagina naar de juiste plek te laten gaan. Dat is een extra werkstukje.

Vrijdag 19 juli 2019: er is een nieuwe pagina! Hij valt onder zijmerken en gaat helemaal over zijmerken met vissen, met en zonder initialen. Aan deze pagina koppel ik nu sub-pagina's met extra informatie, zoals ik nu bij de eerste zes pijpenkoppen heb gedaan.

Na de pagina met vissen zullen er pagina's volgen over de andere categorieën zijmerken.

Donderdag 2 mei 2019: 65 verschillende merken toegevoegd van trechters en ovalen. Het gaat om figuur-, letter- en cijfermerken.

Zaterdag 27 april 2019: twee vreemde eenden in de bijt toegevoegd, de merken HVB en HVD. Niet Gouds, en ook weer wel. De één is vrij zeker een kopie uit een ander centrum, de ander is mogelijk toch Gouds.

Woensdag 24 april 2019: 100 merken toegevoegd van 18e en 19e eeuwse pijpen. Het gaat om figuurmerken.

Dinsdag 16 april 2019: 161 merken toegevoegd van 18e en 19e eeuwse pijpen. Het gaat alleen om cijfers en lettercombinaties.

Zondag 14 april 2019: een aantal hielmerken toegevoegd van 17e eeuwse Nederlandse pijpen. Omdat ik lang nog niet alle productiecentra heb weten te achterhalen gaat het om de merken die een met zekerheid vast te stellen herkomst hebben, van een grote verzameling die ik heb overgenomen.

Zaterdag 13 april 2019, en voorgaande dagen: ik heb een begin gemaakt met het plaatsen van enkele zijmerken op de pagina's met Goudse merken. Dit proces heeft tijd nodig, maar zal zich vanaf nu langzaam voortzetten. Ook heb ik de pagina 'Alphense merken' aangemaakt, met daarin een aantal kopieën van Goudse merken en al wat Alphens is. Daarnaast heb ik weer een aantal merken gefotografeerd en bewerkt, zodat er binnenkort weer meer updates zullen volgen.


Woensdag 13 maart 2019: een artikel afgerond (of toch maar de knoop doorgehakt) over de pijpenmaker Hendrik van der Pool. Het is de tweede omschrijving van een voorraad pijpenstorten die ik in het archief heb liggen.


Vrijdag 22 februari 2019: Het Goudse hielmerk haan en enkele foto's toegevoegd aan de respectievelijke pagina. Hoewel nog niet uitgebreid beschreven is er zo een beknopt overzicht van het materiaal uit de stort die ik in de update hiervoor (21-02-2019) heb genoemd.

Verder nog 29 Goudse merken van verschillende Goudse locaties toegevoegd.

.. en de laatste 60 Goudse merken voorlopig, want er moet eerst weer worden gefotografeerd.


Donderdag 21 februari 2019: 68 hielmerken uit Gouda toegevoegd.

...en nog eens 30.

..gevolgd door nog eens 46 stuks.

Van een bouwkavel in Gouda, bij de Drie Notenboomen, komt een klein vondstcomplexje uit de periode 1730-1740. De vondsten zijn gedaan eind 2018, in een lage aangestampte greppel die door het voor de bouw aangelegde vlak liep. De merken en zijmerken blijken vaak zeldzaam. Een stort van alleen maar hooggelobde pijpenkoppen van Pieter Swanenburgh, met een laat trechtermodel, zal ik apart beschrijven. 63 merken toegevoegd.


Woensdag 20 februari 2019: 35 hielmerken uit Gouda toegevoegd.

..en nog eens 46 Goudse hielmerken toegevoegd.

..tot slot nog eens 38.