Zijmerk DH met tudor


Het merk DH (gekroond) is in Gouda gebruikt tussen 1708 en 1740. (Er is twijfel over een looptijd tot 1732 of tot 1740, onderstaande pijpen met het wapenschild op de spoor zijn in ieder geval van 1740). Als zijmerk is alleen deze versie bekend, met de letters DH geplaatst onder een standaard stippenroos.


De algemene vorm van de pijpenkoppen is de overgang van trechter naar ovaal. De laatste koppen hebben al een Gouds wapenschild met S (in spiegelbeeld) op de spoor. (1735-1745)

De tudor- of stippenroos is bijna altijd netjes uitgevoerd, met zeven stippen.

Hoewel niet duidelijk, onder deze stippenroos (vijf stippen, vier kelkbladeren) lijkt ook DH te staan. Waarschijnlijk komt het door de combinatie van de roos met de DH letters, het kan namelijk heel goed dat hier een ouder merk heeft gestaan, van drie letters, met een kroon. Bij het uit de roulatie raken of verkocht worden van de pijpenmal is er een roos over het merk geplaatst.


Fragment met zevenstippige roos en op de linkerzijde DH of HD in spiegelbeeld.