Zijmerk HS


Het merk HS is in Gouda gebruikt van 1708-1712. Uit deze vierjarige periode is alleen het zijmerk bekend, met een gespiegelde S.

 

Spiegelen komt erg veel voor bij merken op kleipijpen en is waarschijnlijk het eenvoudige gevolg van analfabetisme. Het stempel is naar een opgegeven voorbeeld gemaakt en niemand heeft tijdens en na dat proces gezien dat er iets mis was met, in dit geval, de S. De H is probleemloos te spiegelen. Omdat de letters (bij vrijwel alle merken) wel in de juiste volgorde staan is de fout niet ontstaan door het 'stempel' effect, waarbij de afbeelding altijd een spiegelbeeld is van het stempel.

 

Opvallend feitje: de aanvrager en enige gebruiker van dit merk (voor zover bekend) heeft als initialen AV, dus het is niet duidelijk waar HS vandaan komt.

Twee trechtervormige pijpenkoppen met het merk HS. De vorm van deze trechters is in deze vroeg 18e eeuwse periode (rond 1710) al sterk ontwikkeld.